Коментар на , един от младите представители на групата на

...
Коментар на , един от младите представители на групата на
Коментари Харесай

Кристиян Шкварек: Малко народи честват толкова често през годината просветата*

Коментар на, един от младите представители на групата на Европейските Консерватори и Реформисти в България.



Колкото и необичайно да звучи, повярвайте ми, като историк и човек, следвал в няколко европейски страни, че малко нации имат сходно нещо като Ден на националните будители. Малко нации изобщо празнуват толкоз централно и постоянно през годината просветата.

Почти всички имат " Ден на независимостта " под една или друга форма,Ден на войската, на освобождението или основаването, само че в действителност доста, доста малко имат като 24 май – Ден на българската култура, просвета и книжовност, или 1 ноември - Ден на националните будители.

А това даже не са всички наши празници, отдадени на просветата, културата, науката и одухотворяването ни от жители и парадайса - в народ.

В новата си история българите избраха да придадат един по-различен почерк на построяването и еманципацията си като народ. Почеркът, завещан от ерата на Възраждането и скърпен от строителите на модерна България в самата тъкан на третата ни страна. Народ, който възпява с химн своята култура, жадност за просвета и неповторимата си книжовност, дадена на света. Повечето от това обвързваме с различен ден в годината - 24 май, само че нищо от това нямаше да е допустимо, в случай че не бяха националните будители, които почитаме през днешния ден - на първи ноември.

Честит празник!

*Заглавието е на редактора
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР