Коментар на Александър Андреев, . Заглавието е на редакцията на

...
Коментар на Александър Андреев, . Заглавието е на редакцията на
Коментари Харесай

Най-мразим да мислим. Как Диона интересува българите повече от ...

Коментар на Александър Андреев,. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. 

Ако измерим публичната температура на българите, неизбежно ще установим, че Диона, Емрах Стораро и Софи Маринова са по-важни от Денков, Шенген и еврото. Да не приказваме, че  със сигурност засенчва същинската вест за промените в Конституцията. А видяхте ли новите разголени фотоси на Златка? Какво ми говорите тогава за някакви избори за Европейски парламент? 

 

От какво се интересуват българите?

 

Мога да предположа, че политически българското общество е най-заспалото в целия Европейски Съюз. Да, на политическата повърхнина всичко ври и кипи. " Сглобката "  и,,, и: тези политически вести не са първо качество, само че сериозните медии в Българiя въпреки всичко наблюдават този дневен ред, а и трагичните интернационалните събития.

 

Но всичко това очевидно не съставлява необикновен интерес за средния българин. За тези 60% от хората в България, които на последните избори не упражниха главното си гражданско право и публично обвързване. На тези близо 50 %, които според последното изследване на " Тренд "  не са осведомени с измененията в Конституцията, главния закон на страната им. На съвсем всички дали своят вот гласоподаватели, които съгласно същото проучване не престават да поддържат една и съща партия, без значение от вътрешните български разтърсвания и от крайно изострената международно-политическа обстановка с две войни наоколо и с безогледни популисти, взели властта или стремящи се към нея. Само за съпоставяне: в една по-развита народна власт, каквато е немската, вътрешнополитическите и интернационалните рецесии провокираха съществено разбъркване на пластовете.

Един общо взето безопасен политически смешник от края на предишния век възкликна: " Не ме гледай мъдро, българино! ". Това възклицание звучи подходящо и до ден сегашен. Защото болшинството българи явно не се интересуват кой и по какъв начин ги ръководи, само че в това време по стародавна локална инерция ругаят " всичките маскари ", без в действителност да знаят за какво. Само 15% утвърждават работата на Народното събрание, а 22% - работата на държавното управление. Да, двете институции имат цялостен куп недостатъци, а пазарлъците и грешките им заслужават най-отчетлива рецензия. Но какво тъкмо чакат от тях неодобряващите българи? Норвежки приходи или безвъзмезден бензин? Защото с изключение на тези две разбираеми, но неосъществими фантазии, болшинството българи в действителност въобще не се замислят за ръководството на страната си. 

 

" Най-мразим да мислим "

 

Ако съдим по потреблението на вести (или по-скоро - " вести " ) в медиите и най-много в обществените мрежи, това надълбоко заспало болшинство се интересува най-много от убийства и изневери, от чалга, голи фотоси и спорт, само че не и от въпросите на положителното държавно ръководство. 

 

След по-малко от половин година предстоят избори за Европейски парламент. Българите би трябвало да се вълнуват от европейската политика - най-малкото тъй като благоденствието в страната съществено зависи от европейските пари. А също по този начин поради мира в Европа, поради цената на силата, заради мигрантите и бежанците - все въпроси, които сякаш трагично засягат хората в България. И какъв брой гласоподаватели чакаме да изразят политическата си воля по тези трагични въпроси? 30%? 

Да, мисленето е сложна работа, изключително политическото мислене. Какво беше споделил шопът? " Най-мразим да мислим ". Но в случай че не ти си мисли политически, тогава самичък ще си бъдеш отговорен за метода, по който живееш.

 

Александър Андреев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР