Комарите в Аржентина се излюпват по-рано и достигат по-хладни райони

...
Комарите в Аржентина се излюпват по-рано и достигат по-хладни райони
Коментари Харесай

Аржентина е изправена пред все по-голям риск от епидемия от денга

Комарите в Аржентина се излюпват по-рано и доближават по-хладни региони отпреди, защото повишението на температурите е станало причина за най-голямото огнище на денга в страната и покачва риска от по-редовни епидемии на вируса, пренасян от насекомите, настояват учени, представени от Ройтерс.

Досега през сезон 2023/2024 година южноамериканската страна е записала 232 996 случая на болестта, известно като " тресчица на счупените кости " поради мощните болки в мускулите и ставите, които може да аргументи висока температура, главоболие, повръщане и кожен обрив.

Това е много над предходния исторически най-много от 130 000 случая, регистриран през предишния сезон, и пет пъти повече от същия интервал на предходната година, сочат последните публични данни. Случаите нормално се усилват в края на лятото в Южното полукълбо, към март-април, само че този сезон започнаха доста по-рано.

" Увеличаването на броя на комарите в края на пролетта става все по-рано и по-рано ", сподели Силвия Фишер, лекар по биологични науки и откривател в Националния съвет за научни и механически проучвания (CONICET). Учените следят, че заболяването се появява повече от преди в по-хладните райони на юг от Аржентина, уточни Фишер.

" Това са все места, където преди няколко години не можеше да се открие ", съобщи тя и разясни, че това отразява по-широка районна наклонност, при която сезонът за комарите се удължава заради по-топлото време, частично обвързвано с изменението на климата.

" Ако би трябвало да направя някакъв извод, бих споделила, че има опция за епидемии от денга може би всяка година ", предизвести Фишер.

" Имам доста пациенти, приети в болница поради денга ", сподели Леда Гуци, доктор по инфекциозни заболявания. Тя изясни, че въпреки множеството случаи да не са тежки, големият брой случаи може да докара до по-смъртоносна зараза през идната година, защото хората се заразяват още веднъж.

" Заболяването се популяризира извънредно доста и в действителност считаме, че идната година ще бъде доста сложна ", съобщи тя, представена от Българска телеграфна агенция. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР