Комарите са едни от малкото насекоми, които развиват вкус към

...
Комарите са едни от малкото насекоми, които развиват вкус към
Коментари Харесай

Експерти препоръчват: Ако сте предпочитана плячка за комарите, използвайте сапун от кокос или от бадеми

Комарите са едни от дребното инсекти, които развиват усет към човешката кръв - необикновено богата на протеини храна. Когато комар ни ухапе, то това се трансформира в пъклен дискомфорт за нас.

Хората, които бързо се потят са лесна плячка за тези насекоми, тъй като миризмата на пот да вземем за пример им е изключително привлекателна. Най-вече ги притеглят отделяните карбоксилни киселини, като маслена или изовалерианова киселина. Те се съдържат в човешката пот и миришат неприятно, включително на " мръсни крайници ". 

Кръвопийците били минимум привлечени от хора, които миришат на евкалиптол. Както подсказва името, евкалиптолът има изострен мирис на евкалипт. Той се употребява във води за уста, в таблетки против кашлица и в козметични артикули.

Предпочитанието на комарите е главен въпрос за откривателите и обществеността. Това, което не е ясно още на откривателите, е дали комарите изборно търсят хора с такава миризма. 

Изключително значим за науката е въпросът кой и за какво притегля комарите. Те могат да придвижват патогени като вируса Зика или да предизвикват сериозни заболявания като малария. Новопридобитите познания могат да оказват помощ за създаването на по-ефективни средства за отбрана против такива болести.

Освен миризмата на тялото сапунът, който хората употребяват, също оказва въздействие върху привлекателността за комарите. В друго изследване откриватели от Техническия университет във Вирджиния са анализирали миризмите на четирима души, в това число в композиция с четири разнообразни марки сапун.

Три от четирите тествани сапуна са привличали комарите в по-голяма степен, в сравнение с немитите ароматни проби на изследваните лица. Миризмата на кокос и бадеми е привличала хапещите инсекти в по-малка степен, в сравнение с цветните аромати като миризмата на теменужки да вземем за пример. Ароматът на ананас също е прелъстителен за комарите.

Само женските комари хапят хората. И мъжкият и женският комар се хранят главно с нектар от плодове и растения, само че женската се нуждае и от протеин в кръвта, с цел да се развият яйцата и добре. След като един път се е заситила с кръв ще направи отмора, преди да снесе яйцата си.

Учени от университета Рокфелер имат вяра, че решението може да е посредством операция на микробиомите на кожата си. Но до тогава продължавайте да употребявате доста спрей срещу инсекти!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР