Кольо Парамов е български финансов експерт и политик. Главен ревизор

...
Кольо Парамов е български финансов експерт и политик. Главен ревизор
Коментари Харесай

Кольо Парамов пред Lupa.bg: 30-ина човека за нула време станаха милионери за сметка на позорна инфлация и бедност у нас

Кольо Парамов е български финансов специалист и политик. Главен инспектор на Българска народна банка за интервала 1996 – 1998. Пред Lupa.bg приказва за сериозната инфлация у нас и до какво би довела тя.

- Г-н Парамов, в границите на няколко седмици пратихте две писма до президента Радев, в които му сигнализирате свои страхове по отношение на неефективното ръководство на страната. Кои са главните опорни точки в писмата ви?

- Най-главното за момента е, че България би трябвало да провежда една Национална кръгла маса. Тя ще бъде втора Национална маса след 89-та година Причината е, че страната има сложни пролеми, които няма по какъв начин да се решат на парче. Имаме проблеми с правната система, с икономическата вероятност, в земеделието също, и още доста други браншове, които се нуждаят от национално обединяване.

Тези големи проблеми не мога да се решат единствено от ръководещите или от опозицията. Трябва под егидата на президента да се провежда нова кръгла маса, да се заключи положението на страната, да се види кои браншове не попадат под надзор. Защото на база на липса на подобен надзор, се навъдиха доста измислени милионери, които сега въздействат върху икономическата система по доста противен проект.

Управлението на страната е тотално подвластно от тези милионери, които имат доста пари и благоприятни условия и тласкат страната към проблематични условия.

И това би трябвало да се промени. Предлагам на президента също да осмисли разновидността във връзка с това държавно управление. Този министър -председател не е присъщия подобен за България. Той живее в една заблуда. Не може в единия понеделник да заявиш, че би трябвало да направиш съществени ограничавания на Руската страна, а на следзващия понеделник да кажеш тъкмо противоположното.

Един общественик не може да позволява такива неща. Една Австрия сподели – ние се дистанцираме от всевъзможни типове наказания и не може да се откажем от следване на праволинейна политика за най-главното- интереса на страната.

- Казвате, че „ Прадължаваме смяната “, в действителност не се оправя с обещанията си?

- До огромна степен е по този начин. Част от нещата в правната система не се трансформираха, в противен случай, отчно противоположното стана. Освен това би трябвало да се позволи един път вечно въпросът с отминалостта, с цел да не се дава опция на част от богаташите да си играят с властта, да си играят с партиите, да наслагват персони, които изкривяват националната политика. Като един сериозен образец в писмото давам работата на енергийната борса.

Тя е погрешно осъществена и погрешно ръководена и докара страната до една сериозна инфлационна вълна. След към 40 дни, някъде в средата на април, тази вълна ще изкриви много стопански индикатори като следствие. Като цяло изкривената обща стопанска политика ще промени доста съществено структурата на износа и вноса. Дано не попаднем в по-тежка застоялост, която ще роди и стагфлация.

Това е в действителност доста рисково. Хората, които приказват, че България ще завърши годината на 1-2% инфлация, те просто нямат разбиране от стопанска система и финанси. Тази неумелост и тази мечтателност на държавното управление са една заблуда, която няма никаква вероятност.

- От къде идва опорочаването на енергийната борса?

- Държавата би трябвало да е над всичко. Абсурдно е да договориш ток на 90 лв., да започнеш да продаваш и изнасяш ток за 600-800 лв.. Да направиш 30 индивида супер милионери и в това време да вкараш страната в един срамен инфлационен модел, в който хората да се чудят да свържат двата края.

При някои артикули инфлацията е 40%. Тя не може да бъде обезщетена по никакъв метод.

Държавата трябваше да изнесе този ток, да получи 3,5 милиарда лв., да направи народен енергиен фонд и да вкара един компенсационен механизъм. Ние произвеждаме задоволително ток и може да си позволим този вид.

- Какви са вероятностите да се успокоят цените на стоките и услугите, които от няколко месеца единствено порастват?

- Дано час по-скоро свърши войната. Тези съществени наказания, които са наложени, ще доведат до още доста ограничаващи схеми. Не виждам по какъв начин страни с лимитирани стопански капацитети биха могли да се оправят. Ще липсват пари за вложения, оттова новите работни места ще са съкратени, оттова приходите ще бъдат ниски и опцията за възкръсване на стопанската система ще е мъчно осъществима.

- Очаквате ли двуцифрена инфлация тази година?

- Да, изрично. Тя ще е крайният резултат на всичко това, което се случва. Инфлацията пък след себе си носи понижено парично обращение, следва застоялост и след това стагфлация. Тези понятия би трябвало да ги разучат 17-те съветника на премиера и да му обяснят, че България не е Канада и има огромни разлики сред двете страни.

- Има ли реакция от президента във връзка вашите писма до него?

- До момента от президентството никой не е реагирал. Реагират единствено медии и елементарните хора, което ми демонстрира, че в действителност казусът е наболял и хората имат потребност от помощ, тъй като се задъхват.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР