Кольо Колев - социолог, изпълнителен директор на агенция Медиана“, в

...
Кольо Колев - социолог, изпълнителен директор на агенция Медиана“, в
Коментари Харесай

Социологът Кольо Колев: ГЕРБ искат да получат своеобразна индулгенция за своето предишно управление, за което бяха наказани 

Кольо Колев - социолог, изпълнителен шеф на организация " Медиана “, в изявление за вечерния блок " Това е България “ на Радио " Фокус “ .

Продължаваме с различен специалист, без пресилване. Казвам добър вечер на социолога и изпълнителен шеф на Агенция " Медиана “ господин Кольо Колев. Имам въпрос към вас, ще стартира малко отдалеко, само че поради суетата сега в 48-ото Народно заседание, огромните кавги кой ще поеме тази комисия, тракане с крайник, държание напук, осъзнават ли сега 240-те народни представители, че може би се задават доста съществени обществени митинги? Вие самичък казвате във ваши проучвания, че над 70% от хората са обеднели.

Да, и в същото време не е елементарно да се плануват такива обществени митинги. Да, без подозрение и енергийната рецесия, и инфлационната рецесия удрят върху джоба на семействата. Аз самият се потресох оня ден. Отидох на пазар, погледнах цената на прясното мляко и споделям: О, Господи, тя е скочила два пъти.

Кашкавал купихте ли си? То звучи трагикомично, само че неговата цена е все едно купуваме някаква първокласна стока, от Антарктида ни я носят.

Истината е, че купих и кашкавал с отвращение. Но по едно и също време с това, най-малко на повърхността не се следят някакви бурни обществени митинги. По-скоро това е чувството за едно примирие, в случай че щете ненапълно, надали не – ето, за следващ път отново. И в тоя смисъл, вие ме попитахте дали се чакат бурни обществени митинги, дали политическият хайлайф си дава сметка за всичкото това нещо – по-скоро допускам, че не. Първо, че малко е евентуално да има обществени митинги, в случай че не станат страшни работи, от една страна. А от друга - политическият хайлайф несъмнено наподобява сякаш се занимава със себе си, с някакви странни полудвижения, с цел да потвърди кой е по-по-най, кой е по-хубав, кой е по-най-красив, кой е по-най-кадърен или пък минимум подкупен – всички тези неща. Едновременно с това виждаме голямо разминаване върху така наречен дневен ред и на политическия хайлайф, и на обществото. В това число то се вижда и в проучванията. Обществото, в случай че гледаш Народното събрание, споделя: в него не може да се разминеш от евроатлантици, които викат " Дай ще даваме оръжие, още наказания, ще наказваме Русия и всички тези неща. Ще вървим към еврото “. А в случай че гледаш обществото какво споделя – има много по-различно мнение по въпроса.

Какво споделя обществото към този миг?

Да кажем по въпроса за оръжието – 16% от популацията споделя: " Ами добре, хубаво, да даваме оръжие “. 63% споделят: " Не, не би трябвало да даваме оръжие “. Като претекстовете са най-различни – и русофилки, и стопански, и за това, че се въвличаме във войната, и така нататък Това е по въпроса за оръжието. Виждате каква голяма диспропорционалност сред това, което споделя обществото, и това, което споделят хората. По въпроса за еврото – 24% от хората споделят: " Ами добре, не е неприятно да се вземе еврото “. 58% споделят " Не, йок, никакво евро “. Ето ви тук още една такава голяма диспропорционалност сред обществото и политическия хайлайф. И това е от една страна. А въпреки това, има сериозното подозрение в хората, че така наречен политическа класа се занимава изобщо със съществени проблеми, с решаването на проблемите на стопанската система, на инфлацията, на бедността. На такива обикновени неща като обучение, опазване на здравето, всички тези неща, които са просто доста по-актуални за хората.

Актуална е и тематиката за минималната работна заплата, за заплатите въобще. Днес и на тристранката не се схванаха, тъй като синдикатите споделят " Ние няма по какъв начин да приемем минималната работна заплата да остане 710 лв. “ при цената, която казвате, на прясното мляко, на кашкавала, на фона на цялата инфлация.

Да, тъкмо по този начин. И въпреки това пък обаче има и другите причини, и то хубаво няма да приемете, обаче пък виждате какво става с външния дълг, със задлъжнялостта на страната. В последна сметка както човек, по този начин и една страна би трябвало да се разгръща в границите на личните си благоприятни условия. Така че се бият две трендове, всяка от които има своите учредения. Едните споделят: " Ще влезем в задлъжнялост, в така наречен гръцки сюжет, свръхинфлация и всички тези неща “, другите споделят: " Да де, обаче инфлацията ни подяжда приходите “. И тук към този момент въпросът е за търсенето на салдото сред опциите и желанието на хората. Желанието да не им се промени материалния стандарт, от една страна – опциите, които дава и стопанската система, и този тресящ се в действителност свят, в който сякаш всевъзможни хрумвания за пазар, за пазарна стопанска система към този момент от дълго време изфирясаха. Цените на бензина ще ги определим – ще извадим просто едно левче, ще го сложим в един фонд и всичко ще бъде пей сърце. Ама чакайте, защо става дума? Това е безумство. Да не приказваме за таваните на енергоносителите, които пък въпреки това просто са побеснели в действителност на тези цени, с помощта на допускането изобщо в този пазар на така наречен борсови спекуланти. Така че светът в действителност се е побъркал, без всякакво подозрение. Много е надалеч от това, което се наричаше " пазарна стопанска система “ едно време и " пазар “ изобщо. И това не вещае, апропо, нищо положително и в директно бъдеще.

Като приказваме първо за бюджета – дали да се разгръщаме, или както изясняват от ГЕРБ, фискалната дисциплинираност сега е доста значима. Опитват се да приказват професионално, да кажат за какво не можем да си позволим още пари за пенсии, за по-високи заплати. От своя страна, " Продължаваме промяната “ се вършат на положителното ченге, които се пробват със общественото си говорене, диалога за пари – да даваме, да даваме още, да изземат нишата на Българска социалистическа партия. Кой ще завоюва, кой ще загуби?

Непрекъснато се приказва, че надали не доста значимо било да имаме държавно управление, да има устойчиво ръководство и така нататък Като че ли от ден на ден и повече става видно, че може би е добре да нямаме.

Интересна теза – развийте я.

Нека си представим какво стане, в случай че в този момент се прави бюджета. Абсолютно всички, без някаква преобладаваща политическа формация, която да ръководи, ще почнат едно наддаване " Тук давам каруцата с воловете “ – като на циганска женитба. " Аз пък давам и къщата, и каруцата с воловете “. Защо? Ами тъй като се давало след това, не в този момент. В резултат, от което едно такова предизборно де факто наддаване, тъй като всички се усещат като в предизборна обстановка, би било съгласно мен трагично за страната и рискуваме да ни вкарат в сериозна финансова и политическа рецесия. Така че ненапълно може би е добре, че няма бюджетът да се прави в тези условия, че просто ще бъде удължен предходния, несъмнено, с рестрикциите, които произтичат от това, с цел да може да има известно и политическо пренареждане. И осъзнаване в обособените политически играчи и връщане към разсъдъка.

Иска ли някой сега в действителност избори и желае ли някой сега в действителност да ръководи в тази – може да е факсимиле, само че рецесия, както говорихме, инфлационна, геополитическа, войната, оръжие, да взима такива решения, или?

Определено има такива, които биха желали да ръководят. Разбира се, биха желали да ръководят и непременно, тъй като без подозрение цената няма да бъде ниска. Всичките тези рецесии, които се стовариха, а които може би и предстоят още повече – съществено се приказва за застоялост в Европа, за съществено закъснение на стопанската система, включително и на европейския мотор на икономическо развиване, Германия. Отделно – свръхзадлъжнялостта на страни като Франция, Испания, Италия. В тези условия не са доста тези, които желаят да ръководят. Но въпреки всичко има. Например, да кажем ГЕРБ без подозрение желае да ръководи. Защо? Те желаят да получат самобитна индулгенция за своето предходно ръководство, за което бяха осъдени на предходните избори. Съответно желаят да кажат: ето, виждате ли – в този момент ние сме положителни, ние сме по-готините, не сме такива, за каквито говорехте, че сме, крадливи и некадърни. Ето в този момент, виждате, ние сме подготвени да измием част от негативите от преди. Те несъмнено могат да бъдат обвинени, че биха желали. Разбира се, дружно с това, с цел да получат тази индулгенция, те търсят сътрудници – главно, несъмнено, са ориентирани към " Демократична България “, което за тях е естествено, те въпреки всичко се легитимират като дясна партия. Но пък за " Демократична България “ това би било смъртоносно.

Това щях да кажа, тъй като те имат опит, не са от през вчерашния ден на политическата сцена и доста добре знаят негласното предписание, а и историята го приказва, че който по този начин се е коалирал, по-сериозно с ГЕРБ, не е приключил доста добре. Изял го е.

Да, без всякакво подозрение. Но не би трябвало да изваждаме такива генерални заключения, че щом това се е случвало, постоянно ще се случи. Нещата не се повтарят по един и същи метод. Още повече, че разположението на силите надалеч не е същото, както беше преди, когато ГЕРБ беше тотално преобладаваща партия. Те в този момент са просто най-голямата, само че несъмнено нямат необикновен запас да търсят съдружници и сътрудници, тъй че те значително ще би трябвало да се преценяват с тези, които вероятно се съгласят да играят с тях. Това – от една страна. Разбира се, има известна опция, без значение от заявения конфронтация все още, да има някаква форма на споразумение. " Демократична България “ към този момент ясно и изрично сподели в действителност каква е цената и те я назоваха – те желаят главата на Гешев и там смяна в структурите на прокуратурата и изобщо правосъдната власт. Но главно – ясно го споделиха, че желаят главата на Гешев. Нещо, което обаче очевидно и Бойко Борисов, и да кажем Движение за права и свободи надали ще бъдат изключително склонни да се съгласят на сходен ход. Въпреки че несъмнено имам възприятието, че господин Гешев усеща накъде отиват нещата, че такава алтернатива в неговата глава значително е разменна монета и напоследък се засилва медийно. Но надали ще се стигне до дано да го назовем подобен политически пазарлък, тъй като в действителност в чисто имиджово отношение сходна коалиция ще бъде мъчно прокарваема пред гласоподавателите.

Евроатлантическата концепция на господин Борисов, това, че прати допустимо най-сериозните евроатлантици, каквото и да значи тази дума – господин Соломон Паси и господин Росен Плевнелиев, ще съумее ли тъкмо да вкара в коалиция най-големите… няма да споделям русофоби, само че тези, които са " за “ война, " за “ да пращаме оръжие за Украйна?

То е меко казано смешно, самата такава концепция – евроатлантическо болшинство, евроатлантическо държавно управление. Извинявайте, ние не избираме държавно управление на Атлантида или държавно управление на Брюксел, ние избираме държавно управление на България. То може да има своята геополитическа устременост в един или различен смисъл, само че това не може да бъде неговата съществена функционалност. Още повече, представете си по какъв начин би изглеждало – примерно във Франция се оформя анти-Байдъновска коалиция или пък Шолц провежда анти-Си Дзинпинска коалиция. Меко казано наподобява смешно. Една коалиция би трябвало да е ориентирана към решение на проблемите на страната, а те надалеч не са главният проблем, надалеч не е геополитическата ориентировка и въпросът за предоставяне на оръжие, приемането на еврото и всички тези неща. Така че несъмнено, това беше ход, търсене на някакъв общ знаменател, някаква общественост, която да може по някакъв метод да образува болшинство, защото мъчно се вижда нещо друго. И се споделя: да, евроатлантическото, общото – давай, това ще бъде. Както споделих към този момент, един съгласно мен комичен от политическа позиция ход, само че защото няма други допирни точки, това е да се направи опит да бъде употребен. Сега да изпратиш за медиатори Соломон Паси и Росен Плевнелиев също е несериозно. Те могат да бъдат медиатори сред примерно структурите на НАТО и партиите или пък Съединени американски щати и партиите, само че не и сред партиите да бъдат някаква форма на медиатори.

Те и другите, които ги броят за евроатлантически, не отидоха даже на срещите.

Да, и е напълно обикновено, заради простата причина, че това несъгласие, за което приказвах, беше видно още първоначално. Към момента от ден на ден и повече, и повече става видно съгласно мен, че държавно управление с по този начин определения парламент е на практика невероятно. Има някакви математически формули, само че съгласно мен наподобява невероятно, заради простата причина, че значително главните партии са се легитимирали посредством отбиване от съперника. И " Продължаваме промяната “ като анти-ГЕРБ, които ще " изчегъртат “, ще отстранен модела " ГЕРБ “, всички тези неща. Представете си по какъв начин наподобява в този момент те да отидат примерно да вършат коалиция – де факто политическа гибел. ГЕРБ значително легитимират своето предпочитание да се върнат с " Тия некадърници – ето, погледнете ги какви са, хем некадърни, хем корумпирани “ и по този начин.

А гласоподавателите може би на ГЕРБ няма да го преглътнат, тъй като те сядат вечер на маса, те помнят ареста на Борисов. Борисов го помни сигурно. Че се търси и сме толкоз пък чак диалогични с " Продължаваме промяната “ и търсим коалиция.

Да, тъкмо по този начин. При това състояние наподобява съгласно мен на този стадий невероятно да се образува някаква форма на работещо болшинство. Дори да се търси държавно управление на малцинството, то отново би трябвало да се опре на една или друга форма на болшинство в Народното събрание – нещо, което сега наподобява невероятно.

И въпреки всичко вашата прогноза – ще съумеят ли най-малко да одобряват значимите закони, които касаят парите ни от Европейския съюз? И нещо друго значимо. Година и половина – две сме очевидци, че инспекторите към Висш съдебен съвет, Конституционен съд, главните фигури, част от управлението на Българска народна банка е с изминал мандат. Това ще се случи ли най-малко?

Да, и гуверньорът на Българска народна банка включително.

Дали ще съумеят да свършат тези значими работи, или дето се вика, за 5 стотинки работа…

Преди малко проф. Огнян Герджиков ги прикани, в случай че не свършат нищо, в случай че обичат, да си върнат заплатите.

Едва ли ще го създадат. Де факто сякаш следим предизборна борба. Или не да се свърши някаква работа, а да се покаже какъв брой сме страшни, какъв брой сме кардинални, какъв брой сме почтени, какъв брой сме поредни, а пък концепцията за свършването на работа сякаш отсъства. Така че доста, доста песимистичен и във връзка с опцията в действителност да свършат някое от тези неща. Още повече, че част от тях желаят в действителност необятен консенсус, не просто болшинство, а единодушие сред обособените партии по редица параметри. Да кажем, да избираш гуверньор на Българска народна банка не е просто да наложиш своята воля над волята на останалите. Това наподобява безумно. Инспекторатът към Висшия правосъден съвет също изисква в последна сметка да избереш кадърни и свестни, читави хора, които могат да правят тази работа в действителност. Така че мъчно виждам все още опцията да свършат работа, само че въпреки всичко би трябвало да се надяваме.

Благодаря ви, господин Колев. С благопожелание към всички българи да имаме пари за топлото, тъй че като виждам вашите проучвания, жаргона, да имаме пари за тока, да не ни вършат луди на всеки 36 часа на две, на четири, на 16 цени ли ще сме, и да имат българите пари, с цел да останат и за мляко, и за кашкавал зимата. Благодаря ви доста.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР