Синът на колумбийския президент е арестуван в разследване за пране на пари

...
Колумбийската полиция е арестувала сина на президента по обвинения в
Коментари Харесай

Колумбийската полиция е арестувала сина на президента по обвинения в пране на пари и незаконно обогатяване като част от нашумяло разследване на средства, за които се твърди, че е събрал по време на миналогодишната предизборна кампания.

Офисът на главния прокурор каза в изявление, че Николас Петро и бившата му съпруга Дайсурис Васкес са били задържани по заповед на съд в Богота около 6 часа сутринта местно време (11:00 GMT) в събота.

Офисът каза, че след като бъдат изправени пред съдия, прокурорите ще поискат временното им задържане, докато разследва двамата по обвинения в пране на пари.

Президентът Густаво Петро каза, че няма да се намесва в разследването.

„Като човек и баща ме боли да гледам толкова много самоунищожение и един от синовете ми да отива в затвора“, написа Петро в социалните медии.

„Като президент на републиката уверих главната прокуратура, че ще има всички гаранции, за да може да действа според закона.“

Той добави, че пожелава на сина си „късмет и сила“. „Нека тези събития изковат характера му и той да се замисли за собствените си грешки“, каза президентът.

Арестуването на Николас Петро е голям удар за правителството, което беше подложено на консервативни атаки и се бореше да поддържа двупартийната подкрепа за Колумбия в Съединените щати, ключов съюзник.

Синът на президента приветства разследването, когато то започна през март, и преди това нарече неоснователни обвиненията, че е вземал пари от наркотрафикантите в замяна на включването им в мирните усилия на баща си.

По-рано тази година Васкес каза пред местните медии, че двама души, обвинени в участие в трафик на наркотици, са дали пари на Николас за кампанията на баща му, наред с други предполагаеми корупционни действия.

Тя твърди, че парите са били използвани вместо това, за да живеят в лукс в северния град Баранкиля.

В интервю за списание Semana Васкес каза, че бившият й съпруг е получил еквивалента на $124 000 от бивш наркотрафикант на име Самуел Сантандер Лопесиера, който е излежал 18 години затвор в САЩ за трафик на наркотици.

Прокурорите потвърдиха ареста на по-младия Петро по обвинения в пране на пари и незаконно обогатяване. Васкес също беше обвинен в предишното престъпление.

Президентът Петро отрече да е получавал пари от могъщи кокаинови групи в страната. Самият той е поискал сина му да бъде разследван.

Неговото правителство оглави предложение за „Пълен мир“, фокусирано върху убеждаването на престъпни групи да оставят оръжието си. Петро се ангажира да сключи мир или да се откаже от споразумения с бунтовници и престъпни банди, за да сложи край на 60-годишния вътрешен конфликт в Колумбия, който отне живота на 450 000 души.

Усилията пожънаха смесен успех през първата му година на поста. Подновените преговори с въоръжената група на Националната освободителна армия (ELN) доведоха до прекратяване на огъня, което трябваше да започне през август, докато опитите за провеждане на разговори с голямата престъпна банда Clan del Golfo се провалиха поради продължаващото насилие.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР