Колумбия, Родиния, Пангея – в далечното минало континентите на Земята

...
Колумбия, Родиния, Пангея – в далечното минало континентите на Земята
Коментари Харесай

Как ще изглежда новият суперконтинент на Земята

Колумбия, Родиния, Пангея – в далечното минало континентите на Земята са се появявали и изчезвали. Днес учените стигат до извода, че тези великански елементи от сушата се образуват в сходство с избрани цикли и това се случва един път на 600 милиона години. Те даже плануват по кое време и къде може да се образува нов суперконтинент, въз основа на пълзящия поток от скали в горещата тога на нашата планета.

" Това не е напълно непредвидена концепция, само че ми харесва по какъв начин е формурилана ", споделя Пол Хофман – геолог и специалист в региона на суперконтинентите в Харвардския университет, който н взе участие директно в сходни изследвания.

Континентите са ситуирани на тектонични плочи – формирания от, плаващи по мантията. Самата тога работи като вряща тенджера с вода - течната кора на Земята загрява скалите на дъното на мантията, което ги кара постепенно да се издигат. В същото време охлаждащи части кора в зоните на разлома потъват до дъното на мантията. Тази циркулация е получила наименованието конвекция в мантията и в продължение на милиони години провокира придвижване на континенталните плочи, както и появяването понякога на суперконтиненти, написа списание Science.



С цел по-задълбоченото изследване на тези феномени Рос Мичъл от Китайската академия на науките дружно със свои сътрудници е насочил вниманието си към " мегаконтинентите ", които отстъпват по размел на суперконтинентите. Един от тях е Гондвана, формиран преди към 500 млн. години, а след 200 млн. години е станал причина за образуването на Пангея.

За да схванат по какъв начин Гондвана се е трансформирал в Пангея, специалистите основали карта на континенталните плочи въз основата на разбора на изкопаемите материали и другите очевидци на времето. Те проучили по какъв метод се свързват ситуацията на тези континенти с придвижванията на мантията, както и вероятните места на конвекцията.

Те стигнали до извода, че континентите се движат по посока към зоната на разлома, където скалите на мантията се издигат и спускат. Мичъл дефинира тези зони като " пояси на разлома ", защото континенталните плочи поради размера си не могат да се спускат и да се насочват в разнообразни направления, по тази причина се заклещват. Те могат да се движат единствено хоризонтално и да образуват континенти. Именно този развой може да бъде сравняван с превръщането на Гондвана в Пангея.



На базата на основания модел може да се допусна какво чака нашата планета в бъдеще. Когато Пангея се разрушила преди 175 млн. години, това довело до основаването на Огнения пръстен – цяла редица от разломни зони по периметъра на Тихия океан, които подхранват силата си с вулкани и трусове.

Някои континенти към този момент се обединили за основаването на Евразия – актуален мегаконтинент, който към този момент се приближи до Огнения пръстен. И защото Евразия се движи по посока на Огнения пръстен, главният въпрос е в какъв миг ще се сблъска с Америките, като вследствие на това се образува нов суперконтинент. Според Мичъл, този развой евентуално ще се случи след 50 млн. или 200 млн. години.

Геолозите нарекоха този нов суперконтинент Амазия. Според основания модел, той ще бъде ситуиран в полярната област, в центъра на днешния Северен ледовит океан.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР