Колонията от диворастящи кактуси в Кресненското дефиле се разраства. Нехарактерните

...
Колонията от диворастящи кактуси в Кресненското дефиле се разраства. Нехарактерните
Коментари Харесай

Кактуси „превземат“ Кресненското дефиле

Колонията от диворастящи кактуси в Кресненското дефиле се разраства. Нехарактерните за нашия район растения към този момент са трансферирали река Струма и се разполакат, към този момент, на дребна повърхност върху " Кривия” тунел, през който минава пътят Е-79 за Гърция. Колонията към този момент не еголяма, съобщи БГНЕС.

За кактусовата ферма в Кресненското дефиле за първи път осведоми преди 10 години екологът от с. Черниче Павел Кипров. Тя бе обхванала повърхност от към 100 кв. м. терасата върху жп тунела в дефилето на източния бряг на Струма. Плантацията е от дребни кактуси - саксиен вид. За първи път обаче през тази година дребна колония към този момент има и отвъд реката.

Бодливите растения, присъщи за Мексико и в някои от щатовете на Съединени американски щати, към този момент заемат повърхност от няколко квадратни метра, откакто очевидно са прескочили реката. За миграцията им са спомогнали вятърът и птиците. На някои от растенията към момента личат претърпелите меката зима цветове. По принцип кактусите, които са от типа " Опунция”, цъфтят през есента.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР