Колоездачи протестират пред Министерския съвет с искане за законови промени,

...
Колоездачи протестират пред Министерския съвет с искане за законови промени,
Коментари Харесай

Колоездачи на протест пред МС с искане за законови промени

Колоездачи стачкуват пред Министерския съвет с искане за законови промени, които да подсигуряват сигурността им на пътя. Те излизат на митинг под надпис " Поход за живот ", за следващ път.

Вижте повече детайлности в директното включване на репортера ни Виктория Бояджиева.

В 18:30 ч протестиращите ще тръгнат с колелата по бул. " Цар Освободител ", по-късно по улица " Георги С. Раковски ", ще минат и през улица " Ген. Гурко ", с цел да стигнат до Министерството на вътрешните работи на ул. " 6-ти септември ". Там желаят да попитат до къде е стигнал новият Закон за придвижване по пътищата, в който са включени част от предложенията им.

След като в последните две седмици двама колоездачи откриха гибелта си на пътя, велосипедистите приканиха час по-скоро законопроектът да влезе в действие.

21 октомври, понеделник заран. 42-годишният Константин Касабов оставя двете си деца и брачната половинка си вкъщи и потегля на работа. С колело, както нормално.

На 10 км от вкъщи си Константин съумява да резервира равновесие на велосипеда си за финален път.
София Господинова - брачна половинка на Константин Касабов: Кола го връхлита, бута го и той изпада в безпомощно положение.
Извършителят бяга, a три дни по-късно Константин издъхва. Организаторите на протестния велопоход даже оферират в случаи като този, в които причинителят бяга от злополуката, да бъде наказван със затвор, когато го заловен.
Ивайло Александров - организация " Критична маса - София ": Ако не беше избягал, в случай че беше оказал първа помощ, може би този човек щеше да е жив. И би трябвало да се вкара затвор.
За да не се стига до там, имат и друга животоспасяваща концепция.
Ивайло Александров - организация " Критична маса - София ": Спазване на отдалеченост при изпреварване на колоездачи от метър и половина странично. Това е при ограничаване на скоростта над 50 км/ч.
До 50 км/ч, т.е. из града на множеството места, може да е един метър дистанцията. И това да е несъмнено със закон. Защото сега законът споделя единствено:
Ивайло Александров - организация " Критична маса - София ": Да се изпреварва безвредно. Което е напълно субективно разбиране.
Кампанията на велосипедистите за законодателни промени продължава към този момент две години. Този път колоездачите споделят, че ще стачкуват до момента в който не се одобри новия закон.
 Продължава издирването на водача, блъснал колоездач край стадион Продължава издирването на водача, блъснал колоездач край стадион "Локомотив "
Продължава издирването на водача, който блъсна и велосипедист и избяга в София. Инцидентът, който приключи с съдбовен край за колоездачът стана преди...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР