Колкото сме по-свързани, толкова по-гъвкави ще бъдем, колкото и трудни

...
Колкото сме по-свързани, толкова по-гъвкави ще бъдем, колкото и трудни
Коментари Харесай

Пендаровски: Заедно сме в един момент на много кризи, които взаимно се подсилват

Колкото сме по-свързани, толкоз по-гъвкави ще бъдем, колкото и сложни да са енергийните провокации. Това съобщи президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски на церемонията по формалното въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която се организира в Националния замък на културата.

" Днес сме дружно в един миг на доста рецесии, които взаимно се укрепват. Светът таман стартира да се възвръща от пандемията и съветската експанзия в Украйна предизвика нова енергийна рецесия със социално-икономически отзив. Новият интерконектор е пристигнал в доста значим миг и за района, и за континента. Ние би трябвало да посрещнем една сложна зима, висока инфлация, растяща безработица. Това е нова опция за диверсифициране на доставките на газ освен за Балканите, само че и за цяла Югоизточна Европа ", счита той. 

Пендаровски поздрави Азербайджан за градивната им роля в целия развой, както и България и Гърция, които, разширявайки енергийната си инфраструктура, оказват помощ за свързването на целия район. 

" За да бъдем устойчиви , с цел да може нашите семейства и бизнеси да се възползват от тази опция, Северна Македония е подготвена да предприеме всички нужни стъпки в тази посока. За да се сложи всичко това в по-широка вероятност, дружно с районното съдействие, ние имаме потребност от по-широка европейска взаимност. Паневропейската взаимност в дейности може да облекчи евроскептицизма, който в последно време е заплаха. Очакваме по-малко говорене и повече действия. При сегашните условия най-лесният метод да облекчим стопанските системи си е Европейският съюз да ускори механизмите за нашата евроинтеграция с нужните принадлежности “, уточни Пендаровски. 

" Ако нашето бъдеще е в европейската общественост, както ние доста постоянно твърдим, в този момент е моментът да не се концентрираме върху тесните национални ползи, а да гледаме какви взаимни старания може да поставим, с цел да се оправим с сложната обстановка ", добави още президентът на Република Северна Македония. 

В събитието, чийто хазаин е президентът Румен Радев, вземат участие ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Междусистемната газова връзка Гърция-България , известна също по този начин като интерконектор Ай Джи Би (Gas Interconnector Greece–Bulgaria - IGB), има за цел да свърже газопреносните системи на България и Гърция и да обезпечава диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за България и за Югоизточна Европа. Като част от развиването на Южния газов кулоар България и други страни ще имат достъп до различни доставки от Каспийския район, както и от съществуващи или бъдещи терминали за полутечен газ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР