Колкото повече се отдалечават космическите кораби от Земята, толкова по-често

...
Колкото повече се отдалечават космическите кораби от Земята, толкова по-често
Коментари Харесай

Проектът JETSON на Lockheed Martin за създаване на лунна сонда с ядрен двигател

Колкото повече се отдалечават галактическите кораби от Земята, толкоз по-често им се постанова да употребяват сила от нуклеарен разпад, с цел да зареждат всички свои системи. Изследователската лаборатория на Военновъздушните сили на Съединени американски щати е упълномощила на военно-промишлената компания Lockheed Martin да създаде като част от плана JETSON орбитален помощен превоз с нуклеарна двигателна сила – „ зряла “ технология за нуклеарен мотор за галактически транспортен съд, който ще помогне на организацията при нейните лунни задачи. Договорът е на стойност 33,7 млн. $.

Проектът JETSON в настоящия си тип планува създаването на дребни нуклеарни реактори за спътници и други галактически апарати в орбита към Луната и оттатък нея. Демонстрационна версия на този реактор към този момент е основана от Министерството на енергетиката на Съединени американски щати през 2018 година: блокът KRUSTY работи с уран-235 и генерира до 10 kW мощ.

Реакторът ще генерира топлота, която ще се преобразува в електричество благодарение на мотор на Стърлинг за зареждане на маневрените мотори на Хол. От съображения за сигурност реакторът ще остане изключен, до момента в който транспортното средство доближи безвредна орбита.
Неговата планова мощ е до 20 kW, което е над 3 пъти повече от мощността на слънчевите панели на актуалните галактически кораби. По този метод технологията дава обещание доста да усили живота на сондите в дълбокия космос, написа New Atlas.

„ Реакцията на разделяне на ядрото за проучване на космоса е основна за основаването на технологии, които доста трансформират метода, по който пътуваме и изследваме необятното пространство “, споделя Бари Майлс, началник на програмата JETSON в НАСА.

Заедно с Lockheed Martin върху плана JETSON работят фирмите SpaceNukes и BWX Technologies. В момента планът е във фаза на прелиминарен разбор на главните детайли.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР