Колкото и непривлекателно да звучи обливането със студен душ сутрин,

...
Колкото и непривлекателно да звучи обливането със студен душ сутрин,
Коментари Харесай

Леденият душ повдига настроението

Колкото и непривлекателно да звучи обливането със леден душ заран, то това може да бъде необикновен бонус за здравето ви. Всеки, който желае да бъде здрав и кален, знае, че студените душове са тайното му оръжие. Ето кои са потвърдените изгоди от него.

1. По-здрав имунитет

Изследванията са разкрили директна връзка сред излагането на студена вода и повишения глутатион - молекула, построена от три аминокиселини - L-глутамат (L-glutamate), L-цистеин (L-cysteine) и Глицин (Glycine). Това е най-важният антиоксидант в човешкия организъм, който може да се срещне във всяка клетка. Негова второстепенна задача е детоксикацията на организма.

2. По-добра кожа

Дерматолозите са единомислещи, че горещите душове изсушават и раздразват кожата, до момента в който къпането със студена вода няколко пъти в седмицата възстановява цвета и еластичността на кожата, също така заздравява косата.

3. По-бързо възобновяване на мускулите

Голяма част от спортистите (особено атлетите) си взимат къси леденостудени вани след интензивно съревнование или подготовка. Отлична работа прави и за работохолиците, които бързат да се разтоварят от насъбраното напрежение през седмицата.

4. За по-добро въодушевление

Изследователи от Вирджинския университет стигат до заключението, че студените душове защищават от меланхолия. Ледената вода изпраща нараснало количество електроимпулси към мозъка, което работи като антидепресант.

Бонус изгода особено за мъже: тестостеронът се споделя по този начин, тъй като се създава в тестисите, а тестисите желаят да бъдат добре охладени - те действат най-добре в студена среда, до момента в който топлината не им работи изключително добре. Продължителният престой под топлия душ понижава производството на тестостерон. Според едно изследване мъжете, които са заменили горещите бани със студени, са усили доста производството на сперматозоиди. Макар броят им да не е директно привързан с тестостерона, те са маркер за общото здраве на тестисите.

Източник: www.obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР