Колкото и да ви се струва странно, но кучетата скучаят,

...
Колкото и да ви се струва странно, но кучетата скучаят,
Коментари Харесай

Признаци, че кучето ви скучае много

Колкото и да ви се коства необичайно, само че кучетата скучаят, в случай че няма какво да вършат, или тривиално вие не им обръщате задоволително внимание. Има обаче и добра вест, а точно че има по какъв начин да разпознаете това положение на любимците ви, само че и да им помогнете, с цел да са още веднъж щастливи, радостни и игриви.

Какво съставлява скуката?

Когато на човек му е скучно, то неговото внимание се разсейва и той мъчно се концентрира на нещо. Съществува също по този начин екзистенциална или хронична досада. Тези, които са предразположени към нея, имат ниски равнища на допамин спрямо другите хора. Това вещество се създава в мозъка, давайки ни възприятие на задоволство, когато вършим нещо. Ако се създава в дребни количества или в случай че рецепторите на мозъка го харчат прекомерно бързо, тогава настава и възприятие на досада.

Животните, сходно на хората, също могат да скучаят. Това положение обаче не може да се изследва просто по този начин, защото учените не могат да попитат животното дали им е скучно, с цел да създадат в този миг съответното проучване. Именно по тази причина през днешния ден се употребяват специфичните знаци, които мерят интензивността на мозъка и фиксират държанието.

Прието е да се счита, че животните изпитват досада, която е обвързвана с отсъствието на външни тласъци. Така да вземем за пример котките и кучетата също са способни да изпитват това възприятие, в случай че живота им минава прекомерно монотонно и не е кондензиран с разнообразни събития, както и в случай че не обръщате задоволително внимание на питомеца си.

Все още обаче не е потвърдено дали кучетата могат да изпитват екзистенциална или по този начин наречената хронична досада. Според Франсоаза Уелс Фелдер скуката при животните би трябвало да се схваща като физиологичен отговор, а не като когнитивно прекарване.

 Скучаещо куче

Признаци, че кучето ви скучае доста

Скучаещите кучета са по-апатични и в това време мощно реагират на външни дразнители. Те не могат да се провиснал напълно, като дружно с това не са доста дейни. Могат да изследват ситуацията, само че няма да се желаят да се задържат дълго време на новото за тях място.

Кучетата, които скучаят доста, могат просто да стоят в неуместна за тях поза, чакайки нещо да се случи. Те са апатични, напрегнати, безпокойни, тревожни и враждебно настроени. Съвкупността от всички тези признаци приказва за това, че на вашето куче му е доста скучно.

Учените допускат, че продължителната досада при кучетата може да стане хронична, като тогава за животното е присъща безпомощността и депресията. В допълнение към гореспоменатите поведенчески прояви, скуката се демонстрира и в стандарти, а точно в видимо безсмислени повтарящи се дейности (например вървене в кръг, лизане на лапите и други).

1. Стереотипни движения;

2. Обективна интензивност, която редовно поражда в отговор на несъответстващи стимули;

3. Безпокойство при кучето;

4. Кучето е агресивно;

5. Обща незаинтересованост при кучето;

6. Продължителна устойчивост (включително дълготрайно седене);

7. Празен взор.

 Ако кучето спи по през целия ден, може да му е скучно

Първите четири признака свидетелстват, че кучето въпреки всичко се пробва да се оправи с минуса на стимулация, до момента в който последните три демонстрират това, че кучето се е предали един тип. Във всеки един случай обаче сходно държание не е особено за здравия любим и не дава отговор на неговите поведенчески потребности. Физиологично отсъствието на външна стимулация при бозайници е обвързвано с намалено наличие на кортизол и норепинефрин („ хормоните на напрежението “), като това положение е особено точно при хроничния стрес. Това е парадоксалният темперамент на скуката при кучетата: животните, от една страна, не наподобява да изпитват изострен и продължителен стрес, само че с течение на времето се появяват всичките му признаци - както поведенчески, по този начин и физиологични.

Обучението, игрите с кучето ви ще оказват помощ на питомеца ви да се оправи със скуката и да се усеща още веднъж благополучен. Обичайте, грижете се за кучето и обръщайте задоволително внимание на любимците си, тъй като те не са просто плюшена играчка, само че също по този начин са огромна отговорност. Вашият домакински любим е живо създание, което също се нуждае от вашето внимание и милувки, с цел да се усеща щастливо кучето.

Важно е да следите държанието на кучето. По този метод ще сте сигурни, че му предоставяте най-хубавите грижи. А и ще реагирате бързо при положение на кучешко заболяване или някаква неправда.

Ако към момента нямате кученце и желаете да извършите някое щастливо, разгледайте тези разгласи за кучета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР