Колкото и да са закърнели обществените сетива за думите, описващи

...
Колкото и да са закърнели обществените сетива за думите, описващи
Коментари Харесай

"Да не се отметне човекът", или "кой" и докога ще кадрува в съдебната власт

Колкото и да са закърнели публичните сетива за думите, описващи срутва на доверието в правосъдната власт, спорадично изплуват обстоятелства, които към момента оставят драскотини в съзнанието и пораждат въпроса, звучащ за доста хора към този момент свръхнаивно: " Но по какъв начин е допустимо, спи ли Висшият правосъден съвет? ".Не, Висшият правосъден съвет (ВСС) - и сегашният, и предходният, и по-предишният освен не спи, само че е на път да затвърди чувството, че е част - и то основополагащата и най-жилавата част на казуса със зависимостта. Особено в случай че и този път си затвори очите пред изнесените фрапантни обстоятелства за подмолните лостове в подбора на върховете в правосъдната власт. Защото конституцията му е упълномощила да брани независимостта на правосъдната власт.От 3 май в Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет стои писмо от Съюза на съдиите в България (ССБ) до Етичната комисия, мотив за което е изнесен факт от съдията от Софийския областен съд (СРС) Методи Лалов, някогашен ръководител на същия съд. На конференция обществено той описа за присъединяване на " корпулентния политик " в неофициална среща по време на кандидатстването на Лалов за ръководител на СРС. От думите на съдията стана ясно, че на срещата, проведена от тогавашния ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева (семейна другарка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов), участвал и тогавашният ръководител на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Целта била да се получи поддръжка от Колев в откритата към този момент процедура за избор на ръководител на СРС. В заведението, в което се провела срещата, се намирал и " корпулентният политик ", който пристигнал при тях и попитал " Какво става тук? "
Фактологичните елементи в описа на Лалов са зашеметяващи: " Ами тук сме се видели, с цел да изясни това момче, сподели Георги Колев, за своята идея и вероятно да получи поддръжка и от мен. Аз знаех, че избор без поддръжка от неприятните няма да има, невероятно е. В този миг този корпулентен политик, прекомерно прочут, знаете, сподели – но да не стане по този начин, и в този момент изтъквам – да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган ".Думите на Лалов се удостоверяват от изказването пред медиите на някогашния ръководител на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов през 2014 година, след отстраняването му от служба: " Каквото беше заданието, се извърши почтено. На Делянчо е заданието, като излезе основният прокурор, го питайте, сложена му е такава задача. Доганчо заповядва на Делянчо, Делянчо заповядва на основния. "

Отмятането - единственото средство да лъснат порочните истини в кадруването

Какво излиза: Пенгезов е бил блажен политически за ръководител на Софийския апелативен съд (САС) и е бил добър, до момента в който е отговарял на упованията, в това число и това да се разправи с неуместните магистрати, измежду които свети скандалната поръчка за уволнението на съдията от Градския съд Мирослава Тодорова през 2012 година Щом се отметнал - съгласно визията на повелителя - e навън.

Аналогично: Методи Лалов явно е получил доверието на Георги Колев и на външния фактор, само че не го е оправдал. И... към този момент не е ръководител на СРС.

И още по-аналогично: Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов беше препоръчан и определен точно от лобито на основния прокурор и ръководителя на Върховен административен съд - с много неубедителни в оня миг претекстове пред кандидатурата на съдията от Върховен касационен съд Павлина Панова. Щом се оказа, че Панов не подхожда на визията на повелителя и обслужващите го висши кадровици, той стана цел на тяхната гняв и даже е застрашен от импийчмънт, в случай че съдим по квалификациите на изданията на властта. А и по претенциите към него от кръговете на основния прокурор във Висш съдебен съвет, непроменяемо съвпадащи с тезите на същите издания.

През 2014 година Висш съдебен съвет отхвърли да се занимае с откровенията на Пенгезов

който в прав текст съобщи обществено, че " Доган и Пеевски диктуват на основния прокурор ". Но след изнесеното в този момент от Методи Лалов, което съответствува и удостоверява думите на Пенгезов, Висшият правосъден съвет отново ли ще се покрие? И Лалов, и Пенгезов не са жители от улицата, и двамата и сега са съдии - единият в районния, другият в апелативния съд. Може да е годен въпросът за какво Лалов едвам в този момент оповестява присъединяване на политик в оня диалог с Янева и Колев, само че подобен въпрос не анулира възмутителния факт. Ако съдийската гилдия си затвори очите още веднъж, и този път, пред твърдени обстоятелства, и то от двама съдии, ще бъде следващото доказателство, че Висш съдебен съвет е носещият трегер на казуса.

Поредното доказателство, тъй като - какъв брой пъти до момента висшият кадрови орган се направи на кьорав и ням, доказвайки на кого служи болшинството в него, групирано към най-силния фактор - основния прокурор. След като преди три години бе дръпната внезапно и стряскащо завесата пред тайното ръководство на правосъдната власт посредством разгласяването на диалозите " Яневагейт " от уеб страницата " Биволъ ", след многочислените изявления и следствия на " Капитал ", предходният Висш съдебен съвет освен отхвърли да проверява положението й - трябваше да проверява себе си.

Не го направи, а стигна до такава степен да се съюзи с изпълнителната власт, изпращайки есемес на премиера, който долетя в съвета, с цел да даде урок на непослушния Панов, тъй като той настояваше за инспекция на " Яневагейт ", и да насърчи с доверието си точно облужващите външния заповедник.

Това е то, сливането на управляващите - и в случай че Европейската комисия не го вижда и Франс Тимерманс продължи да потупва по рамото българската власт за нейния " прогрес в правораздаването и вътрешния ред ", значи ситуацията е стигнало до стадия да се разгражда системата до основи и да се гради отначало.

Ако и този път Висш съдебен съвет замълчи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР