Колкото и часове да ни дадат, ние достатъчно сме мислили

...
Колкото и часове да ни дадат, ние достатъчно сме мислили
Коментари Харесай

БСП: Под овчата кожа на ГЕРБ прозира вълкът Бойко Борисов

„ Колкото и часове да ни дадат, ние задоволително сме мислили тези години, през които се борихме с ГЕРБ и с модела, който сътвориха – с натиска, операциите, корупцията, която въплъщава този модел. Българският народ си има приказка за това – вълкът козината си мени, само че нрава не. Колкото и овчи кожи да сложат от горната страна си ГЕРБ, в това число и проф. Габровски, който ние почитаме, изпод прозира вълкът Бойко Борисов. И до момента в който това е по този начин, ние няма по какъв начин да участваме. “ Така зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин разяснява опциите за поддръжка на първия мандат. „ Подкрепа от Българска социалистическа партия за това държавно управление няма да има. От Българска социалистическа партия няма да получат нито един глас, тъй че да не разчитат на нас “, сподели още той в ефира на Българска национална телевизия.

По думите му, в случай че ГЕРБ държат на ултиматума за този министър председател и тъкмо това държавно управление и при третия мандат, то те самите провокират нови избори. „ Третият мандат е вероятен, в случай че вероятно едно експертно държавно управление, с ясна стратегия, бъде подкрепено от всички или съвсем всички партии, тъй че то да не зависи от гласовете единствено на една партия “, изясни  социалистът.

В предаването “Денят стартира “ Кристиан Вигенин разяснява проблема към изключването на Явор Божанков от ПГ на “БСП за България “: „ Честният метод щеше да бъде господин Божанков да напусне Народното събрание. Ние разбираме, че той има друга позиция, изключително по отношение на въвличането на България в този спор. Но да напомня, че това не е нова позиция на Българска социалистическа партия, ние я отстоявахме и в предходното Народно събрание, където той беше депутат. В Народното събрание той е изпратен от хора, които изрично не желаят България да изпраща оръжия, определен е с платформа, в която изрично е записана тази позиция “, изясни той и прикани Божанков да отстъпи мястото си на идващия в листата.

Според социалиста това не е първият път, в който някой има друга позиция, само че дейностите на Божанков са извънредно показателен метод и то по един недодялан метод да подчертае разликите си с парламентарната група. „ Доста такива неща се натрупаха и аз мисля, че беше въпрос на време той самичък да напусне групата. Фактът, че остава в Народното събрание подухва на други мисли “, съобщи Вигенин и загатна за идното гласоподаване за държавно управление. „ Никой, който обратно във времето се е откъсвал по този метод, не е успявал в политиката и аз мисля, че това беше неточност от страна на Явор Божанков “, сподели още той.

Вигенин е безапелационен, че има фрапантно разминаване сред това какво мисли болшинството от българските жители и какво взема решение болшинството в Народното събрание. „ Когато страната дава въоръжение и муниции публично на едната от страните в спора, това е ангажиране в този спор. Ние нямаме подозрение, че Украйна има потребност от поддръжка, само че считаме, че България можеше да бъде потребна на Украйна по друг метод – с една засилена филантропична помощ, подпомагане за възобновяване на рушащата се инфраструктура “, уточни той и добави, че с даването на оръжия няма да помогнем на Украйна.

Ние поискахме ратификацията на това съглашение сред България и Украйна да не минава на второ четене още в петък по две аргументи “, съобщи Вигенин и уточни кои са те: „ Първо – описът на въоръженията, които България ще дава, би трябвало да бъде обществен. Второ – има стеснителен детайл в съглашението – смяна на спецификациите и количествата на това, което се дава в засекретените анекси, може да бъде променяно и няма да се желае ратификация на тази смяна. Това значи, че ние ще дадем на този или идващ кабинет зелена светлина да дава друго въоръжение без никой да знае за това “, изясни социалистът и дефинира това като недопустимо.

„ Българска социалистическа партия би трябвало да престане да мисли толкоз с кого би могла да работи, а оттук-нататък да се стремим да изградим един дирек в българската политика на лявото, който да има лична политическа гравитация “, съобщи зам.-председателят на левицата и добави: „ Постепенно да стартираме да затваряме вътрешните спорове, да събираме лявото, само че в смисъла на това да сплотяваме новите леви политики в България. Без нас не може да има обединено ляво “, безапелационен е Вигенин.

Според социалиста идният Конгрес на левицата не се привиква с концепцията да трансформира Националния съвет и водача на партията. „ Започваме да мислим по новата стратегия, по новите хрумвания, респективно организационна промяна и нов Устав, с цел да бъдем една съвременна партия “, уточни той.

Що се отнася до присъединяване на Българска социалистическа партия във властта Вигенин съобщи: „ Не мисля, че това би бил някакъв успех. Ние още веднъж имаме тази оферта от ГЕРБ, само че в политиката има правила и би било проваляне да ги пристъпим в името на властта. Това не значи, че не би трябвало за се стремим към присъединяване във властта, само че би трябвало деликатно да преценяме цената и тя не може да бъде прекомерно висока “, заключи социалистът.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР