Колко устойчиви на земетресения са сградите в България?Най-много жилищни сгради

...
Колко устойчиви на земетресения са сградите в България?Най-много жилищни сгради
Коментари Харесай

Първата панелна сграда у нас е построена в Русе през 1952 година

Колко устойчиви на трусове са постройките в България?

Най-много жилищни здания у нас са издигнати в интервала сред 1956 - 1989 година, съгласно данни на Национален статистически институт, предава. А първата панелна постройка е издигната през 1952 година в Русе. Според експерти евентуалният живот на една жилищна кооперация е 50 година За да се ревизира дали тя е рискова или не, се прави сеизмична оценка.

Тази оценка ни дава изясненост на тази постройка дали е в положение да поема сеизмичните въздействия, в случай че не се взимат ограничения за нейното увеличаване или подсилване в допълнение, което да ѝ даде повече коравина и резистентност, които да поемат другите въздействия.

Панелните здания крият най-големи рискове при мощни трусове, съгласно експерти. Слабото им място е във връзката сред хоризонталните и отвесните панели. При по-голям надзор и инспекция срокът им на употреба може да се удължи доста.

И като се има поради по какъв начин са изпълнявани тези връзки и качеството на строителството при тях съществуват огромни рискове тези връзки или част от тях дори на някои здания да са излезли от опция за употреба. Първо при тях покритието не постоянно дава отговор на това, което би трябвало да бъде и корозията, която може да се развие при навлизане на влага в тези зони, довежда до доста неприятни последствия.

За да се ревизира дали една постройка е постоянна се прави проучване на връзките при смяна по структурата на постройката или саниране. Това не постоянно се прави, защото връзките не са забележими.

„ Първо на доста здания частните притежатели не се съгласяват, а страната надали ще даде средства, тъй като не е въпроса ние да обследваме постройката, въпроса е какви средства са ни нужни, с цел да бъде тя устойчива и дава отговор на настоящите правила “, споделя доцент доктор инж. Емад Абдулахад.

Новите жилищни кооперации у нас се строят съгласно нормите от 2007г. Преди това постройките са изграждани съгласно нормите от 1987г. Някои здания към момента се строят по старите правила.

По думите на доцент Абдулахад в сегашните правила нещата са по-стриктни, коефициентите са по-различни и има по-голям коефициент за сигурност, в сравнение с предходните.

Освен възрастта, стабилността на една постройка зависи и от измененията, които са правени по нея. Контрол обаче няма.

„ Някой взема решение, че би трябвало да направи нещо без съвещания, проучване. И вследствие на това старите здания изключително след такива преустройства аз не знам каква орис може да ги чака “, показва проф. Николай Киров, строителен инженер.

Затова експертите предлагат преди да се отстраняват стени да се направи оценка, тъй като при по-силно земетресение това може да окаже въздействие върху стабилността на постройката.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР