Колко пари са 6 трилиона долара? Два пъти БВП на

...
Колко пари са 6 трилиона долара? Два пъти БВП на
Коментари Харесай

Защо китайските пазари загубиха 6 трилиона долара за 3 години

Колко пари са 6 трилиона $? Два пъти Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство... или загубата от акциите на компании от Китай и Хонконг през последните 3 години. Индексът " Ханг Сенг " е изгубил 10% единствено в интервала от началото на годината, а съставните показатели в Шанхай и Шънджън - надлежно 7% и 10%.

Това е знак на рецесия на доверието измежду вложители, съществено обезпокоени за бъдещето на страната, оповестява CNN.

Какво не е наред?

Растежът на китайската стопанска система беше едвам 5,2% през 2023 година - най-бавното движение от 1990 година насам като се изключи пандемичните години. Според задгранични икономисти през тази година резултатите ще са още по-лоши, а в средносрочен проект растежът на Брутният вътрешен продукт може да спадне под 4 на 100.

" Страната може да е на ръба на десетилетия застоялост, защото забавянето е структурно по своята природа и не може елементарно да се обърне неговият ход ", разясняват представени от CNN анализатори.
 Световната банка утежни прогнозата за икономическия напредък на Еврозоната и Китай
Световната банка утежни прогнозата за икономическия напредък на Еврозоната и Китай

Инфлацията се забави доста през 2023 година, само че остава над целевите равнища в множеството развити страни

Китай има проблеми в имотния бранш, дефлация, растяща задлъжнялост, намаляваща раждаемост и свиваща се трудова мощ. В същото време, ръководството на Си Дзинпин от ден на ден базира политическите си решения на идеологически претекстове. Това докара до регулаторен напън против локални и западни компании, все по-силен акцент върху националната сигурност и възходяща роля на държавните компании в редица браншове.

Така китайските пазари са с неприятно показване на фона на световно рали - в това число на Уолстрийт и в Токио. Това са неприятни вести за 220 милиона дребни вложители, които сега губят парите си.

Какво прави Пекин?

През предходната година китайските управляващи действаха по-скоро " на парче " за икономическо възобновяване, само че това няма да е задоволително, показват от Goldman Sachs в собствен разбор. Авторите му считат, че е нужна мощна държавна поддръжка за строителните компании и за поддържане на търсенето на недвижимости.

Само по този начин може да се овладее рецесията на имотния пазар, която е в сърцето на доста от икономическите проблеми на Китай, считат от Goldman Sachs.
 Давос 2024: Премиерът на Китай изясни за какво Пекин е
Давос 2024: Премиерът на Китай изясни за какво Пекин е " значим мотор за световното развиване "

Китайската индустриална промишленост е съдействала с 30% от световната обща добавена стойност

На държавно съвещание при започване на седмицата министър председателят Ли Цян разгласи, че ще бъдат взети ограничения за укрепване на фондовия пазар и възстановяване на ликвидността. Веднага по-късно огромни държавни банки започнаха да поддържат националната валута.

Междувременно, съгласно Bloomberg Пекин обмисля по-директна интервенция посредством стабилизационни фондове за над 320 милиарда $, които да купуват акции на локални компании.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР