Колко души в киното с името Копола познавате? Великият Франсис

...
Колко души в киното с името Копола познавате? Великият Франсис
Коментари Харесай

„Париж може да почака“ от... една Копола

Колко души в киното с името Копола познавате? Великият Франсис Форд Копола, щерка му, племенникът Никълъс (Кейдж) и евентуално ще спрете дотук, както и аз до оня ден. Оказа се, че във семейството Копола има още един кинотворец – брачната половинка на и майка на София – 81-годишната Елинор. Тя е създател, продуцент и режисьор на кино лентата „ Париж може да изчака “ и макар популярната си фамилия цели шест години се бори, с цел да осъществя плана си.

Тук би следвало да кажа, че изненадващо в фамилията от гении е изгрял още един, само че това не е напълно правилно. Филмът е прелестен, без да е шедьовър, грамотно изработен по всички правила на този вид кино и с огромно схващане към тематиката – авторката твърди, че е въодушевен от същински събития.



Героинята й Ана е брачна половинка на всесилен холивудски продуцент и живее безшумно в сянката му. Изборът на Даян Лейн за основната роля е безусловно най-хубавият вероятен. В началото на кино лентата Ана и брачният партньор й са на фестивала в Кан и един от европейските сътрудници на мъжа й е изпратил частния си аероплан, с цел да стигнат в точния момент до Будапеща. Изобщо, както следва да разберем в хода на историята, Ана и брачният партньор й са ходили по работа до всяко кътче на Европа, само че безусловно нищо не са разгледали с изключение на хотела си. Алек Болдуин в ролята на брачна половинка явно неслучайно припомня мощно на мъжа на режисьорката. И с цел да няма никакви подозрения – двамата са отлично семейство и се обичат, приели от дълго време функциите си на ангажиран и ухажван мъж, който се пробва непременно да пази фамилията си, и всеотдайна и грижовна брачна половинка, която нерядко е и икономка и персонален помощник.

Ана страда от инфектиране на ушите и избира да не лети, тъй че френският сътрудник на мъжа й Жак предлага да я закара до Париж с колата си. Актьорът Арно Вияр като Жак не е най-очевидният избор, само че точно тъй като е непопулярно лице и няма натрапчивия френски сексапил и самочувствие на огромните звезди, чудесно пасва на ролята.



Пътуването на Ана и Жак вместо няколко часа се проточва два дни и половина, като дружно с тях посещаваме най-хубавите заведения за хранене на Прованс, а като бонус и музея на текстила в Лион. Ана е фен фотограф и камерата й запечатва дребните елементи на пътуването. Жак е буен фен на храната и виното и дружно с него Ана и феновете минават от едно угощение на сетивата към друго. Както изобретателно означават в една публикация – единствено до момента в който гледа кино лентата, човек напълнява с два кг.

Умерено прочувствен и умерено предсказуем, филмът интелигентно се въздържа от клатушкане към най-буквалните клишета. Изобщо филм за лятно пътешестване в Прованс с Даян Лейн и обаятелен французин обезпечено е прелестно прекарване – дано оставим огромните искания към останалите от фамилията.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР