Колко дълго ще остана в Белгия зависи от обстоятелствата. Ако

...
Колко дълго ще остана в Белгия зависи от обстоятелствата. Ако
Коментари Харесай

Пучдемон ще се върне, ако Мадрид гарантира справедлив процес

Колко дълго ще остана в Белгия зависи от събитията. Ако има гаранции за заслужено отношение, за индиферентност на испанската страна, в случай че имам гаранции за неутрален развой, ще се върна неотложно, уточни Пучдемон на конференция в отговор на въпрос, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той опроверга слуховете, че ще изиска от Белгия политическо леговище. Отбеляза, че е подхванал пътешестване до Брюксел, като столица на Европа и задачата на пътуването му не е била Белгия.

Като жител на Европейски Съюз имам правото на свободно пътешестване. Не съм търсил белгийски партии, този въпрос не визира Белгия. Дойдох тук, с цел да може гласът ни да бъде чут по-ясно, посочи Пучдемон.

По неговите думи изказването му в Брюксел цели да открои "тежките дефекти на демокрацията в Испания ". Испанското правораздаване преследва концепциите, а не закононарушенията, означи той.

Пучдемон съобщи, че е легален министър председател на Каталуния и ръководеното от него държавно управление към момента съставлява формалната власт в испанската провинция. По думи му това държавно управление ще продължи да работи.

Според него испанската прокуратура търси възмездие, а не правораздаване. Докато тази опасност съществува, няма да има условия за справедлив развой, разяснява Пучдемон.

По неговите думи търсените политически гаранции може да бъдат получени посредством Европейски Съюз.

Моля Европа да реагира, прикани той. Няма да се крием от правораздаването, няма да избягаме от отговорността си, добави Пучдемон.

Той заяви, че е научил за подготвяни насилствени дейности против него, както и че в последните дни защитата му е била понижена по решение на испанската полиция.

Ако ни осъдят на 30 години затвор, би било голяма неточност, която ще бъде платена скъпо от всички в Европа. Искам явен ангажимент, че испанското държавно управление ще признае резултатите от плануваните за декември избори, аз ще ги призная, добави каталунският политик.

Пучдемон съобщи още, че приема предизвикването на предварителните избори в Каталуния, планувани за 21 декември от централната власт. Той обаче запита дали страната ще почете резултати, които биха дали болшинство на последователите на независимостта.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР