Колко дълбоко се отрази COVID-19 пандемията на отношенията между Испания

...
Колко дълбоко се отрази COVID-19 пандемията на отношенията между Испания
Коментари Харесай

Посланик Алехандро Поланко Мата: Моделът за развитие на Испанската инфраструктура може да бъде полезен пример за България #AmbassadorTalks

Колко надълбоко се отрази COVID-19 пандемията на връзките сред Испания и България? Какво могат да научат българските бизнесмени от испанските си сътрудници? Има ли България мощно изразен интернационален бранд съгласно испанския дипломат?

Отговорите на тези и други въпроси са включени в нашето изявление с Н.Пр. Алехандро Поланко Мата.

За нас е чест господин Мата да бъде посетител в рубриката ни #AmbassadorTalks в един доста специфичен ден за испанския народ – Националния празник на Испания!

Разберете кои три неща чака един испанец от своя бизнес сътрудник. И какво мисли посланикът за напредъка на България в софтуерния бранш.

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес връзки сред България и Вашата страна?

Двустранните връзки сред България и Испания сега са отлични. Съществува доста добър разговор на политическо равнище сред двете администрации с акцент върху европейските въпроси свързани със сигурността и образованието. В този смисъл визитата на президента на Републиката в Мадрид тази година беше доста значим подтик за нашите връзки и разреши реализирането на директни контакти на най-високо равнище, които укрепват другарството сред двете страни. По мотив това посещаване се организира бизнес конгрес, на който бяха разпознати предпочитани области от общ интерес по стопански въпроси, в това число области като защита, зелена стопанска система и превоз, както пътен, по този начин и железопътен. Испания има дълга история в някои от тези области и може да бъде ориентир за българското развиване в тези браншове. В нашия случай енергийният микс има доста значима тежест на зелените сили както вятърна, по този начин и слънчева, а Испания е една от най-големите страни в света в развиването на инфраструктурата и високоскоростния железопътен превоз, като има най-голямата мрежа в Европа и втората в света, след Китай. Испанските вложения в България се радваха на положителни вести през миналата година с включването на нови компании в металообработващия бранш като Gestamp или в IT бранша за ръководство. Всичко това добавя дългата традиция на испански компании, открити в България, които доставят на Балканския район създадени артикули, които съставляват експортен полюс за Европа от обществено лишени райони като Рока, Керос или Атуса. Това основава една отлична композиция от обществена поддръжка и бизнес конкурентоспособност.

2. Какво усъвършенстване на тези връзки виждате в близко бъдеще, а също и в дълготраен проект?

Отношенията сред Испания и България са извънредно положителни и плътни в политически, стопански и културен аспект. От една страна, има значими браншове, в които притежаваме общи ползи, основно в региона на компетенциите на Европейски Съюз. Но в дълготраен проект и в бъдеще виждам от ден на ден и повече капацитет за взаимоотношения в два бранша на двустранните връзки, които ще стават все по-важни - секторите на стопанската система и образованието. Наличието на Двустранно съглашение за съдействие в региона на образованието разрешава разширение в България на преподаването на испански като непознат език, над други по-традиционни езици в страната. Това не е изненада, защото върви ръка за ръка с възходящия интерес към испанския език по света, което ни прави един от първите най-търсени езици за проучване от чужденци. Не е без значение и фактът, че в Испания има значима българска общественост, която познава нашата просвета, нашия език, нашите традиции и това доста улеснява връзките. Второ, капацитетът за напредък на двустранните стопански връзки е голям. Испанските компании, открити в България, имат високо равнище на приемане и развиване на продуктивни вложения, преференциални и за двете страни. От друга страна, моделът на развиване на инфраструктурата на Испания, който сега е един от най-хубавите в Европа както във връзка с пътищата, по този начин и в железопътния превоз, може да бъде отличен модел за развиване на България. Ние също сме страна с разнородни географски райони и сложни терени, които успяхме да преодолеем, с цел да реализираме интеграция на териториите. Ето за какво смятам, че има доста място за усъвършенстване в икономическия бранш.

3. Според Вас какво е мястото на България в актуалния свят?

България има преобладаваща роля в Източна Европа. Географското й разположение дефинира доста ясни геостратегически параметри. Консолидирането на Балканите като район на развиване и непоклатимост е от значително значение за Европейски Съюз. От друга страна, България е една от външните граници на Европейски Съюз към Близкия изток. Така че страната ви е доста наясно с политическия и икономическия баланс, който изискват връзките с извънобщностните съседи. Също по този начин, България разполага с извънредно способни и готови младежи в математическия и компютърния бранш, които сега са стратегически ориентир за развиване. Сигурен съм, че напредъкът на страната в кратковременен и средносрочен проект в софтуерния бранш ще се трансформира в пример за Европа.

4. Ако желаете да разпространявате България пред вложители от Вашата страна, кои биха били 5-те най-важни преимущества, които бихте показали?

Популяризирането на преимуществата на България за испанските вложители е отговорност на българската администрация и на моя сътрудник в Мадрид. Работя главно в популяризирането на испанските сравнителни преимущества за българския пазар. Но не мога да остана апатичен към капацитета и преимуществата, които тази страна предлага сега за задгранични вложения. Считам, че най-важните сравнителни преимущества подхождат на участието на България в Европейски Съюз, което й дава рамка на непоклатимост и позитивни макроикономически индикатори, ниско равнище на разноските за труд спрямо други европейски страни и огромен достъп до пространството на Общността, което способства за непосредственост до други райони, с доста значимо евентуално търсене на артикули и услуги. Към всичко може да се добави население, квалифицирано както механически, по този начин и в своето предопределение на открито.

5. Смятате ли, че България може да усъвършенства имиджа или репутацията си и в случай че да – бихте ли споделили концепция или съвет?

В наши дни марката е един от най-важните детайли за обезпечаване на видимост и триумф в популяризирането на една страна. Притежаването или неналичието на бранд допуска, в някои области, битие или небитие на дадена страна. България, сходно на Испания, има мощен бранд. Ние работихме по ефикасен метод посредством механизми на обществената дипломация, насърчаването на туризма, културното съдействие, спортните триумфи и така нататък Резултатите не са инцидентни, би трябвало да работите и интензивно да разпространявате позитивните аспекти на този бранд. Всъщност испанската администрация има институции, отдадени на насърчаването на този имидж. Смятам, че това е потребна работа и дава позитивни резултати и евентуално България също може да направи доста неща в това отношение.

6. Кои ще бъдат трите най-важни събития за Посолството до края на тази година?

Да се ​​огранича до три събития от в този момент до края на годината наподобява малко незадоволително. Все отново ще направя едно малко упражнение за самодисциплина. За Националния празник 12 октомври сме възнамерявали значим семинар за „ Испания на Балканите “, който ще разработим взаимно с Института за Балканистика на тематика „ Среща с Балканите през погледа на публицисти, военни и дипломати “. Също по този начин, програмирахме значима галерия за фигурата на Нобеловия лауреат Рамон и Кахал на годишнината от неговото раждане, като изобретател на невронните връзки, които, както знаете, са в основата на следващи проучвания за механизма на информацията и действието на нашия мозък, съществени в актуалната медицина. Също по този начин във Варна ще представим изложбата за първото околосветско корабоплаване на Магалане и Ел Кано, седмицата, отдадена на испанското кино по Нова телевизия, идното посещаване на високопоставени чиновници от испанското Министерство на външните работи за подготовка за испанското председателство на Европейски Съюз през 2023 година и най-после планираме да отворим още веднъж в края на годината в постройката на Народното събрание една прелестна галерия с гравюри на издания на фундаменталното произведение на испанската литература: Дон Кихот де ла Манча. Това е единствено дребна част от дейностите, които ще бъдат проведени, както вършим през последните две години, в Българските градове с няколко възпоменателни изложения.

7. Доколко пандемията от COVID-19 е повлияла на двустранните връзки сред България и Вашата страна?

Засегна ги доста надълбоко. Много българи живеят и работят в Испания. За нас Българската общественост е доста значима и нейното битие оправдава увеличението на равнището на полетите и връзките сред двете страни. Пандемията провокира дълбока смяна на тези връзки, които към момента се възвръщат. От друга страна, през 2019 година забелязахме доста значим растеж на туризма и в двете направления. За страдание това развиване беше съществено наранено. Възстановяването, което беше оповестено по-рано тази година, също беше накриво от резултата от войната в Украйна. Индикаторите обаче стартират да са позитивни и чакаме наклонността на повишаване, отпреди пандемията, да се възвърне.

8. Какъв съвет бихте дали на българите, които желаят да развиват бизнес с Ваши сънародници?

Испанците имат репутацията на хора от юга, които обичат да имат положително качество на живот. Но те също са съществени и всеотдайни служащи. Испанският бизнесмен цени искреността и съответните цели на всеки бизнес. Цени доверието и персоналните връзки. Ако ме попитате какво чака един испанец от бизнес сътрудник, бих споделил подготвеност, почтеност и доверие. Това са характерности, годни за доста български бизнесмени, както добре познават испанските вложители в страната, които са се открили в България от няколко години.

9. Разкажете ни за себе си - каква е била професионалната Ви дипломатическа кариера, от какъв брой време сте в България и кои са най-интересните за Вас места или даже ястия в България?

България не е първата ми позиция като дипломат, назначаван съм в Алжир, Мавритания и Мали. В рамките на моето министерство може да се каже, че имам избрана специализация в прилежащите на Испания страни в Северна Африка. Наслаждавал съм се и на дестинации като Мароко и Централна Европа, по-специално Австрия и Словения през 90-те, в интервал като настоящия, комплициран и сложен. Този външен съставен елемент съумях да завърша в моите дестинации в Испания с желание към икономическите браншове като: общоприет секретар на Съвета на фондацията Испания Съединени американски щати, общоприет шеф на рибните запаси в Министерството на земеделието или като общоприет шеф на външната работа в Министерството на външните работи. Разнообразни дестинации, които ми разрешиха да работя постоянно в браншове и области от първокачествен интерес за нашата външна политика. България играе доста обичана роля в този подтекст и последните три години в тази страна бяха доста приятни от всички гледни точки, изключително в връзките с хората, само че и поради храната. Тъй като съм от галисийски генезис, когато се кача на планината, в никакъв случай не пропущам опцията да хапна хубава пъстърва и би трябвало да призная, че не отхвърлям хубава ракия.

10. Ако би трябвало да опишете България единствено с три думи, кои биха били те?

Автентична, дълбока, привлекателна

Благодарим на Посланик Алехандро Поланко Мота го поздравяваме, както и целият Испански народ, по случай Националният празник на Испания.

Алехандро Поланко Мата , роден на 28 ноември 1959 година в Мадрид, стартира дипломатическата си кариера през 1987 година като шеф на „ Международни Финансови Агенции “, шеф на „ Международните Отношения Източна Европа “ и началник на бранш „ Финансови Агенции “ в Генералната дирекция за „ Международните Икономически Отношения “. По време на административната си кариера в Министерството на външните работи той също е назначен като асистент общоприет шеф по „ Персонала “, общоприет секретар на „ Съвета на Фондация Испания/Съединените щати “ и общоприет шеф по „ Международните Икономически Отношения. “ След назначението му като дипломат в Мавритания той е назначен за общоприет шеф на „ Рибните Ресурси и Аквакултурата “ в Министерството на околната среда, морските и провинциалните въпроси. Заемал е няколко дипломатически длъжности в Австрия, Словения и Мароко и е бил назначаван за дипломат на Испания в Мавритания, Мали, Алжир и България.

показва новата си графа, озаглавена: “ ”. Тя се състои от изявленията с посланици или ръководители на дипломатически задачи, упълномощени в България. Целта е да разберем тяхната позиция и мнение по отношение на настоящите събития и връзки – вътрешни, двустранни, и интернационалните. Всяко изявление съдържа 10 идентични въпроса.

Нашите почитаеми посетители до момента:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство господин Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство господин Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете.

Временно ръководещ посолство на Германия, Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и интернационалните вести повече от 20 години. Агенцията се чете допълнително от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в доста държавни и бизнес институции и уебсайтът се цитира всекидневно в международен мащаб.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР