Колко бихте платили за нищо? За един европейски колекционер на

...
Колко бихте платили за нищо? За един европейски колекционер на
Коментари Харесай

Разписка за невидимо изкуство беше продадена на търг за 1.2 млн. долара

Колко бихте платили за нищо?

За един европейски колекционер на предмети на изкуството тази сума възлиза на 1.2 млн. $.

Това е сумата, която той заплаща на извършен неотдавна търг на аукционната къща Sotheby’s за квитанция, издадена от френския създател Ив Клайн, с която потвърждава, че е притежател на една от своите произведения “невидимо изкуство”, които колекционери към този момент смятат за предходник на незаменимите токени (NFT).

Клайн, който е основна фигура във френското придвижване на новия натурализъм, зародило се през 60-те години на предишния век, е пионер в изкуството на пърформанса. През 1958 година той открива The Void - галерия, в която слага долап в празна стая. Проектът се оказва сполучлив и е забелязан от хиляди гости в Париж.

Малко по-късно Клайн взема решение да предложи на колекционери опцията да закупуват невидими “зони” против злато. Срещу всяка покупка на някоя от „ Зоните на нематериална изобразителна сензитивност “ на Клайн колекционерите получавали квитанция, която той призовавал да изгарят.

Според списание Smithsonian изгарянето било част от обред, с който Клайн желал колекционерите да се утвърдят като “окончателни собственици” на своите “зони”. Клайн по-късно хвърлял половината от златото в река Сена и изгарял разписките пред очевидци.

Един от колекционерите на име Жак Кугел отказал да изгори своята квитанция. Впоследствие тя единствено по себе си се трансформира в скъп предмет на искуството и е показвана на разнообразни изложения, написа The Guardian.

Бившият притежател на изложба Лоик Мал, в последна сметка, купува разписката и е предлага на търг дружно с други продукти от своята персонална сбирка.

Разписката прилича банков чек. В долната й дясна част стои подписът на Клайн и датата 7 декември 1959 година

“Някои хора оприличават прехвърлянето на зона на сензитивност и издаването на разписки, като предходник an NFT-тата, които разрешават размяната на нематериални творби,” се споделя в каталога за търга на Sotheby’s.

За първи път в историята си от аукционната къща са приемали заплащания в криптовалути за творбата. Според Smithsonian, предварителните оочаквания са били за цена сред 300 000 и 500 000 $, само че вместо това тя е достигнала 1.2 млн. $ след такси.

От аукционната къща оповестиха, че купувачът е “европейски колекционер” и че още е рано да се каже дали ще заплати в криптовалути.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР