Колко бързо се движат електроните между атомите в една молекула?

...
Колко бързо се движат електроните между атомите в една молекула?
Коментари Харесай

Технология измерва времето с точност до трилион милиардни от секундата

Колко бързо се движат електроните сред атомите в една молекула? В множеството случаи те се нуждаят единствено от няколко атомсекунди (10 -18 секунди или една милионна от милиардната от секундата), с цел да създадат това. Проследяването на такива бързи процеси е голяма задача и неотдавна екип от австралийски учени създаде нова интерференциална технология, способна да мери съмненията във времето със зептосекунда (10 -21 секунди или трилион от една милиардна от секундата.

Като тест тази технология беше употребена за премерване на забавянето сред два импулса светлина, предавани от разнообразни водородни изотопи, естествен водород (H2) и деутерий (D2), които бяха по едно и също време изложени на подтик от лазерна светлина. Измереното закъснение е по-малко от три атомсекунди, а повода за появяването му е разликата в динамичността на придвижване на по-леките и по-тежките ядра на атомите на водородния изотоп.

Светлината се излъчва от водородни атоми посредством развой, наименуван високо хармонично генериране. Този развой става, когато електрон бъде изваден от атома от мощен поток от светлина, който също така форсира електрона до по-висока сила и скорост. Когато електронът се върне в " лоното " на атома, се излъчва квант от ултравиолетова светлина. Честотите, интензитетът и етапа на вторичното излъчване са мощно подвластни от параметрите на вълновите функционалности, тъй че всички атоми и молекули излъчват корав ултравиолет със свои лични неповторими параметри.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР