Колкина дупка е най-дълбоката и най-дългата пещера в България. Sofia24.bg

...
Колкина дупка е най-дълбоката и най-дългата пещера в България. Sofia24.bg
Коментари Харесай

Това е най-дълбоката и най-дългата пещера у нас се намира на около 60 км от София

Колкина дупка е най-дълбоката и най-дългата пещера в България. Sofia24.bg ще ви опише за нея. Намира се в Понор планина, централната част на Западна Стара планина. Изходна точка е село Зимевица. Това село се намира на 20 км от Своге. В региона на селото е минавал стар римски път, пресичащ Стара планина. Съществуват остатъци от римски калета, основани за защита на пътя. Намерен е тръбопровод от калени тръби, датиран от I – III век. Около селото има над 20 пещери, една от които е Колкина дупка. В нея има няколко реки, красиви водопади и галерии. 

Колкина дупка стана най-дългата пещера в България през 2022 година. Със своите 19 164 м подземни галерии тя изпревари най-дългата пещера досега -  Духлата, до с. Боснек, с 18 200 метра. Това оповестиха спелеолози от пещерния клуб " Под Ръбъ “. Припомняме, че през 2017 година Колкина дупка стана най-дълбоката пещера с дълбочина от 543 метра.  

За първи път пещерата е картирана края на 70-те, началото на 80-те години от  софийски клубове. От 2008 година пещерен клуб " Под Ръбъ “ с. Церово има главен принос в проучването на " Колкина дупка ", с помощ от други клубове " Академик “, " Ъндърграунд “, " Хеликтит “ и други. Проучванията не престават. Първото и изследване е през 1963 година от СПК " Академик “ София под управлението на Хр. Делчев с присъединяване на П. Берон и П. Трантеев. В следствие входът на пропастта е бил взривен тъй като локалното население е изхвърляло умрелите си животни в него. До 1981 година е била недостъпна.

В момента с изключение на, че е най-дълбоката и най-дългата в България, Колкина дупка е несъмнено и най-трудната за навлизане и изследване пещера. Специалистите считат, че там има още доста галерии и пещерни формирания, по тази причина тя ще продължи да пораства и да старее. Пещерата е извънредно технична, огромното съществуване на води, отвеси и тесняци прави проникването до най-вътрешните елементи предизвикателно. За искащите да влязат е наложително да се срещнат с правилниците за безопасно проникване и бивакуване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР