Количеството живак и опасни вещества, открити снощи в апартамент в

...
Количеството живак и опасни вещества, открити снощи в апартамент в
Коментари Харесай

100 кг живак, киселини и основи в апартамент в Люлин: Достатъчни да отровят половин София

Количеството живак и рискови субстанции, открити нощес в апартамент в " Люлин, " са толкоз доста, че могат да отровят половин София. Това стана ясно откакто незаконният химически склад беше открит инцидентно.

По увещание на общината са предадени за предпазване на безвредно място. Прокуратурата е назначила инспекция.

Химикалите са складирани с години от някогашен чиновник на Българска академия на науките, който съгласно съседи е работил и в химическо дружество. Цялото количество към този момент е обезопасено.

Част от рисковите материали са скадирани в буркани. Какво тъкмо има вътре занапред ще би трябвало да бъде изработен разбор. Късно нощес специфичните екипи влязоха в жилището със защитни дрехи и противогази.

" При дребен битов случай би бил голям химическият облак, който ще се образува и ще премине през половин София ", сподели Красимир Димитров - шеф на Дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита ".

" Предполагам, че тези субстанции са събирани с години. За страдание аз разбрах за това преди два дни. Хората, които са знаели за съществуването на тези бутилки и буркани с прахуляк споделят, че са били в жилището с години ", сподели Виктория Цекова - домоуправител.

В жилището от година живее Иван Димтров. Мъжът работи като санитар и нощес незабавно беше извикан от работа. Разказва, че се е грижил за някогашния чиновник на Българска академия на науките, който неотдавна умрял.

" Една година се грижих за чичо Ангел и по този начин. Във всички стаи, на всички места имаше прахове, шишета. Той сподели, че са мното рискови, че били за Българска академия на науките. Взривоопасни неща има. Имаше някакви кутии от Русия ", разяснява Иван Димитров.
Въпреки това мъжът не подал сигнал.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР