Количествата ваксини, очаквани през започналото тримесечие ще позволят да се

...
Количествата ваксини, очаквани през започналото тримесечие ще позволят да се
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Предстои голям скок във ваксинирането с акцент върху 4-та фаза

Количествата ваксини, предстоящи през почналото тримесечие ще разрешат да се направи огромен скок във имунизирането. Това съобщи в събота шефът на на " Пирогов " проф. Асен Балтов на брифинг, който той даде пред незабавната болница дружно с шефа на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

Смятаме от идната седмица да предложим да се включат към този момент и четвърта фаза - възрастните хора и хората с хронични болести. Ще бъде може би по-засилена интензивността и на общопрактикуващите лекари, които най-добре познават пациентите си на възраст, и хронично болните, съобщи Балтов.

Той изрази вяра до края на юни да имаме над 50 % имунизирани от популацията. И като прибавим и преболедувалите, мисля, че доста скоро по-късно ще достигнем заветните 70 % групов имунитет, уточни професорът.

Поетото като проект и ангажимент - преди края на тази седмица да се реализиран 500 000 сложени дози, към този момент е реалност, съобщи Кирилов, като добави, че информация от през днешния ден сочи, че те са сложени в страната. Ваксинационният развой продължава, всички записали се през електронната система, искащите да преминат през " зелените коридори ", или тези, които са част от осъществяването на етапите, ще могат да бъдат имунизирани и на следващия ден.

Проф. Асен Балтов акцентира, че имунизациите не са " елементарни хапчета ". Знаете, от през вчерашния ден има информация, че 15 млн. дози са били бракувани в Съединени американски щати заради проблеми в процеса на производството им. Всяка партида от имунизациите наложително минава през тестване, и то на няколко равнища, преди да бъде освободена за приложимост. Това е и една от аргументите за забавянето на поръчките в първото тримесечие, сподели Балтов и добави, че 100 000 души в страната към този момент са получили и двете си дози. Той се надява да се доближат към 2,5 до 3 млн. в края на юни, тъй че всички да живеем малко по-спокойно и по-нормално.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР