Колекцията от произведения на изкуството на технологичния магнат Пол Алън,

...
Колекцията от произведения на изкуството на технологичния магнат Пол Алън,
Коментари Харесай

Christie`s продаде колекцията на Пол Алън за рекордните 1.6 млрд. долара

Колекцията от творби на изкуството на софтуерния магнат Пол Алън, съосновател на Microsoft, който умря през 2018 година на 65-годишна възраст, бе продадена от Christie's за рекордната сума от над 1.6 милиарда $. Търгът се организира Christie's Rockefeller Center в Ню Йорк тази седмица в два поредни дни.

Още през първия ден на аукциона показаните 60 произведения привлякоха 1.506 милиарда $. Така Тhe Paul G. Allen Collection се трансформира в най-скъпата частна сбирка в историята на Christie's. Пет платна на Сезан, Ван Гог и Климт надвишиха 100 млн. $ всяка, означават от  аукционната къща.

Най-висока цена от 130 млн. $ бе реализирана за Les Poseuses, Ensemble (малка версия) на Жорж Сьора – платно, изобразяващо три голи дами в поантилистки жанр, което художникът рисува сред 1888 и 1890 година

На идващия ден за 95-те препоръчани картини привлякоха 115,8 млн. $.

Голяма част от продадените картини са добити от азиатски търговци. 

Тhe Paul G. Allen Collection от 150 творби на изкуството от наследството на Пол Алън е най-скъпоструващата сбирка, обявявана в миналото на търг, съгласно ArtNews.Тя надмина досегашния връх от 922 млн. $ на постановената от съда сбирка на Macklowe, продадена в Sotheby's по-рано тази година, както и сбирката на Дейвид Рокфелер през 2018 година в Christie's, която донесе 835 млн. $.

Алън, чиято причина за гибелта се дължи на затруднения от неходжкинов лимфом, дефинира сестра си Джоди Алън за единствен реализатор на неговото имущество. Тя стана ръководител на неговата капиталова компания Vulcan.

Известен на първо място като софтуерен пионер от средата на 70-те, Алън си завоюва репутацията на влиятелен човеколюбец и колекционер на творби на изкуството, макар неговата изключителна поверителност. Въпреки това той бе включен за първи път в годишния Топ 200 на международните колекционери през 1997 година, напомня ARTnews.

Сред творбите, които бяха препоръчани на търга, са платно на Джаспър Джонс от 1960 година и пейзажът La Montagne Sainte-Victoire на Пол Сезан от 1888-90 година

Председателят на Christie's America Марк Портър разгласи, че приходите от продажбата ще отидат за щедрост. Филантропът Алън разпредели 2 милиарда $ във фондове, които поддържат  медицински, екологични и културни дела. Сред другите му инициативи в културното пространство са основаването на Музея на поп културата в Сиатъл (MoPOP) през 2000 година и Панаира на изкуствата в Сиатъл през 2015 година

Неговата сбирка обгръща разнообразни столетия от историята на изкуството – от остарели майстори през импресионисти до съвременно и модерно изкуство. В нея са платна на Каналето, Ботичели, Ян Брьогел, Реноар, Мане, Гоген и Сьора, както и Марк Ротко, Едуард Хопър, Александър Калдър, Ед Руша и Дейвид Хокни. Други огромни произведения в сбирката на Алън са абстракцията „ Жълто върху лилаво “ на Марк Ротко от 1956 година и платното „ Майчинство II “ на Пол Гоген от 1899 г.  И двете той купи при започване на 2000 година,съответно за 14,3 млн. и 39,2 млн. $. През 2006 година той наддава в Christie's за пейзажа „ Бреза гора “ на Густав Климт от 1903 година, който закупи за 40,3 млн. $.  

„ Всички доходи от продажбата ще бъдат отдадени на благотворителността в сходство с желанията на господин Алън ”, посочи Christie's в обявата за търга.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР