Колекцията от литографии „Пейзажи от Долни Дунав - отсам и

...
Колекцията от литографии „Пейзажи от Долни Дунав - отсам и
Коментари Харесай

Видинска галерия показва литографии на река Дунав от XIX век

Колекцията от литографии „ Пейзажи от Долни Дунав - оттук и оттатък “ на Държавна организация „ Архиви “ е подредена във видинската художествена изложба „ Никола Петров “. Тя показва 30 литографии от ХІХ в. с панорамни изображения на градове с военни замъци.
Емилия Николова, шеф отдел „ Хуманитарни действия “ в Община Видин приветства уредниците и гостите на събитието от името на кмета на oбщината Огнян Ценков.
„ Сигурна съм, че тази галерия ще провокира интереса на видинчани. Чрез показаните литографии от XIX век ще се докоснем до тогавашната атмосфера на градове с военни замъци по поречието на Долни Дунав от разнообразни страни “, сподели Николова. Tя насочи благодарности към Държавна организация „ Архиви”, Държавен списък - Видин, Художествена изложба „ Никола Петров”, с благопожелание за триумф на културната демонстрация.
Изложбата бе показана и открита от Светлана Кръстева, шеф на Държавен архив-Видин. Тя описа, че показаните литографии са в жанра „ ведута “, появил се в италианското ренесансово изкуство. Този тип пейзажи стават изключително известни с изображенията на антични монументи и забележителности на градовете и с поклонническите направления по светите места.
Графиките от сбирката „ Пейзажи по Дунава - оттук и оттатък “ са изключително забавни с архитектурата, ландшафта, облеклата на хората - военни и цивилни, корабите и жанровите сценки, свидетелстващи за времето.
Освен че са достоверни, те имат и висока художествена стойност с майсторската си рисунка и разнообразие. Техни създатели са Адолф Кунике, А. декор Саар, Ф. Волф и Лудвиг Ермини.
Сред творбите има две литографии от региона на село Флорентин, изображения на крепостта Смедерево в Сърбия, на видинската цитадела, на Лом, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, на тържището в румънския град Калафат, на Гюргево и доста други.
Ведутите са направени като независими листи от албум и са част от фонда на Монархическия институт, съхраняван в Централния държавен списък. Може да разгледате изложбата в Художествената изложба до края на месец юли.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР