Колекция Величко Минеков ще покаже пред местната общественост Художествената галерия

...
Колекция Величко Минеков ще покаже пред местната общественост Художествената галерия
Коментари Харесай

Художествената галерия в Пазарджик представя колекцията си от творби на Величко Минеков

Колекция " Величко Минеков " ще покаже пред локалната общност Художествената изложба " Станислав Доспевски " в Пазарджик. В експозицията ще бъдат показани произведения от фонда на културната институция. Откриването следва през днешния ден от 18,00 часа.

Пазарджишката изложба има най-богатата сбирка от произведения на проф. Величко Минеков, добити в интервала от 1976 до 2019 година. Тя включва 157 рисунки, литографии и 76 статуи. От тях 19 монументални произведения образуват експозиция навън в централна градска част и са емблематични за град Пазарджик.

През годините галерията е провела няколко огромни празнувания на проф. Величко Минеков - 1979 година, 1998 година, 2008 година и 2019 година във връзка 90 годишнината на скулптора. От тази галерия е и последната дарена от създателя творба, обогатила сбирката - „ Портрет на Анна Машева ”. Анна Машева е учителката на проф. Величко Минеков по изобразяване в Мъжката гимназия в Пазарджик и сестра на известния художник Георги Машев. От нея той получава първи поощрения в региона на изобразителното изкуство.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР