Колекция с лични вещи и картини на френския художник Клод

...
Колекция с лични вещи и картини на френския художник Клод
Коментари Харесай

Колекция с лични вещи и картини на Моне беше продадена за 11 млн. долара


Колекция с персонални движимости и картини на френския художник Клод Моне беше продадена за сумата от 11 млн. $ по време на аукцион в Хонконг, оповестиха от „ Кристис “.

Сред движимостите са и чифт кръгли очила от позлатен метал на известния актьор, единствено които съумяха да съберат сумата от 51 457 $. Те доста превишиха предстоящата за тях цена от 1000-1500 $, като техен притежател стана незнаен азиатски покупател.

В сбирката бяха включени и други редки предмети като скици на художника с молив, картини и японски отпечатани творби от персоналната му сбирка. В същото време японска статуя на котка от края на интервала Едо или началото на Мейджи с величина от едвам 32,8 см се продаде за 67 538 $.

„ Тази сбирка предлага персонален взор в живота на актьора и колекционера Моне “, показва Адриен Майер, съпредседател на отдела за импресионизъм и модерно изкуство в „ Кристис “.

Маслена картина на Моне, наречена „ Falaises des Petites-Dalle “, изобразяваща морски пейзаж, се продаде за 4,6 млн. Друга – „ Trois arbres a Giverny (Peupliers) “, пък взе 4 млн. $.

Над 75% от купувачите на предметите (или към 10,99 млн. от приходите) бяха от Азия.

Това не е първият търг, на който творби на Моне съумяват да съберат доста над предстоящите суми. Миналата година картината му „ Meule “ се продаде за 81,4 млн. $, което е връх за френския художник. Предишната най-висока цена беше за „ Water Lilies “, които през 2008 година се продадоха за 80,4 млн. $.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР