Колективният имунитет няма да помогне в борбата срещу новия коронавирус,

...
Колективният имунитет няма да помогне в борбата срещу новия коронавирус,
Коментари Харесай

СЗО: Колективният имунитет не е нашето спасение от COVID-19

Колективният имунитет няма да помогне в битката против новия ковид, предизвикал пандемията, съобщи на брифинг в Женева шефът на програмата на Световната здравна организация за изключителни обстановки в региона на опазването на здравето Майкъл Райън, представен от международните организации.

" Ние сме още надалеч от равнището на нужния имунитет, допускащ ни да победим COVID-19. Колективният имунитет не е решението, което може да се окаже нашето избавление, означи Райън. Той добави, че в този момент международната общественост е нужно да се концентрира върху търсенето на спомагателни ограничения, които да лимитират разпространяването на ковид.

Заради безсилието на управляващите някои търсят излаз в прагматизма. " Да оставим младите да се заразяват, няма да пращаме войската против тях ", прикани неотдавна инфекционистът Ерик Ком от болничното заведение " Питие-Салпетриер " в Париж, представен от Франс прес.

Той предлага да извлечем изгода от това, доколкото " младите все едно не зачитат възбраните ".

" Тази възрастова група би могла по-бързо да развие групов имунитет. Но вкъщи би трябвало да се носят маски за предотвратяване на старите хора ", означи Ерик Ком.

" Идеално ще е всички под 30-те да получат имунитет по натурален път, а хората над 50 да бъдат предпазвани, до момента в който се открие ваксина или ефикасно лекуване ", обобщава експертът.

Колективен (стаден) имунитетът има тогава, когато задоволително хора са ваксинирани против някакво заболяване (в случая COVID-19), с цел да бъдат нарушени веригите на предаване. Тъй като повече хора получават имунитет, инфектираните хора са по-малко способни да предадат заболяването и нейното разпространяване се забавя. Това обезпечава непряка форма на отбрана за тези, които не са ваксинирани.

Още при започване на пандемията се заприказва за груповия имунитет. Сър Патрик Валанс - основен теоретичен консултант на държавното управление на Обединеното кралство - съобщи в средата на март, че с цел да управлява въздействието на вируса, страната би трябвало да построи " някаква степен на стаден имунитет ". По мнението му към 60 на 100 от популацията би трябвало да се болести, с цел да се случи това.

От началото на пандемията, породена от новия ковид, в света са се заразили по данни на СЗО повече от 21,7 милиона души (потвърдени случаи към 18 април), а броят на умрелите е към 771 000.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР