Колеги на пенсионирания проф. Тодор Кантарджиев се събраха отново на

...
Колеги на пенсионирания проф. Тодор Кантарджиев се събраха отново на
Коментари Харесай

Нов протест в подкрепа на проф. Кантарджиев: Има незаменими хора!

Колеги на пенсионирания проф. Тодор Кантарджиев се събраха още веднъж на митинг в негова поддръжка пред Центъра по заразни и паразитни заболявания тази заран.

Според тях той е един от най-хубавите експерти и навършването на пенсионна възраст за един подобен академик не е основателна причина да бъде отхвърлен . Има и петиция в отбрана на Тодор Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания, който е на 65 години, бе пенсиониран изненадващо през вчерашния ден по решение на служебния министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров. Това провокира остри реакции, както измежду сътрудниците на проф. Кантарджиев, по този начин и измежду политическия хайлайф.

" За 9 години Центърът се разви необикновено и в този момент е нещо, което в никакъв случай не е бил. Имаме средства, съвременно съоръжение и име в интернационален проект. Вчера бях персонално при министъра. Това, което ме омерзи, беше обяснението, че няма незаменими хора. Има незаменими хора! Проф. Кантарджиев е доктор, академик и преподавател ", изясни проф. Мария Николова от НЦЗПБ.

" Повече от 25 години работя с професора. Може буквата на закона да е спазена, само че не това е методът за пенсиониране. Чух, че министерството изказало някакви благодарности. Според мен методът беше противен ", счита някогашен сътрудник на професора.

Защитници на проф. Кантарджиев обявиха още, че заради липса на фрагменти сега 30% от личния състав в лечебните заведения е в пенсионна възраст. Затова не виждат съществени учредения това да се употребява като претекст за освобождение на потвърден експерт като проф. Кантарджиев.

Служителите в НЦЗПБ обясниха, че ще продължат с митингите.

" Това е извънредно стойностен човек, с който постъпиха неприлично. Всички ние, заставаме зад тила му, с цел да покажем на дребната шепа хора в министерството, че и те са хора и бъркат. Приемаме грешката, в случай че бъде поправена " , споделиха сътрудниците на Кантарджиев.

След острите реакции на някогашния министър председател Бойко Борисов, ексминистъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и управлението на Българския лекарски съюз, от ВМО също яростно разкритикуваха решението на служебния здравен министър и показаха поддръжката си за проф. Кантарджиев.

" Когато реваншизмът вземе връх и в медицината, войната на терена на морала е окончателно от дълго време изгубена. Ние, българските патриоти, заставаме изрично зад проф. Тодор Кантарджиев ", показаха от партията в прессъобщение до медиите.

Според Вътрешна македонска революционна организация, претекстът " навършена възраст за пенсия " за премахването му от поста шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) е просто заслон " този заслужен доктор, избавил през дългогодишната си работа и посредством препоръките си по медиите може би стотици хиляди българи, от десетки вирусни талази обратно в годините, и изключително от пандемията от COVID-19, просто да бъде отстранен ".

" Обиждайте, нападайте и обвинявайте НОЩ за каквото желаете по политическа линия. Има защо! Но да оспорвате персоналната експертиза на хората, потвърдена през годините - това към този момент е прекомерно. Реваншизъм дори е меко определение. Има морални доводи, които могат да се облекат в правни правила. Има обаче и правни доводи, които не са морално оправдани ", показват още от Вътрешна македонска революционна организация.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР