Колеги на пенсионирания директор на Националния център по заразни и

...
Колеги на пенсионирания директор на Националния център по заразни и
Коментари Харесай

Протест, петиция, отворено писмо: Продължават призивите проф. Кантарджиев да бъде върнат

Колеги на пенсионирания шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев още веднъж настояха във вторник за възобновяване му отпред на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Те излязоха на митинг и изпратиха до управляващите с искане за връщането на Кантарджиев. В негова отбрана има и, която към този момент е събрала над 2000 подписа. Освен онлайн, подписи ще се събират и на входа на НЦЗПБ. Пенсионираният шеф на НЦЗПБ беше предпазен и от съсловните организации на лекарите и медицинските сестри . Кантарджиев получи и политическа поддръжка от ГЕРБ и Българска социалистическа партия , които оповестиха отстраняването му за реваншизъм.

Във вторник сутринта сътрудници на Кантарджиев излязоха още веднъж на митинг пред НЦЗПБ. Преди ден те се срещнаха със служебния здравен министър Стойчо Кацаров, само че не съумяха да го разубедят за пенсионирането на Кантарджиев.

" За нас неговото пенсиониране беше прекомерно ненадейно и също по този начин считаме, че той не е елементарен служител и един изявен академик и началник не може с лека ръка да се отстранява, макар че има законово съображение. Но желая да подчертая, че нашите претенции напълно не са ориентирани против него (министърът на опазването на здравето - бел. ред.) или цялото управление на Министерството на здравеопазването. Просто ние се обръщаме с готовност и молба, в случай че може да бъде възобновен ", разяснява пред БНР Искра Райнoва - заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По-късно във вторник чиновниците на НЦЗПБ излязоха и с отворено писмо до президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, здравния министър Стойчо Кацаров, омбудсмана, БЛС и централите на парламентарно показаните партии в последните два Народното събрание.

" Ние, работещите в Националния център по заразни и паразитни заболявания показваме дълбокото си отвращение, неразбиране и противоречие с непредвиденото освобождение на проф. доктор Тодор Кантарджиев от поста шеф на НЦЗПБ. Отсъствието на проф. доктор Кантарджиев, без никакво подозрение, ще докара до усложнение в осъществяването на редица основни национални и интернационалните задължения на НЦЗПБ. Ще бъде забавено построяването на единствения по рода си Център за подготвеност в региона на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски планове. Дълбоко оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора . Не! Проф. доктор Кантарджиев е незаместим доктор, академик, преподавател и уредник. За девет години като шеф той построи новия образ на НЦЗПБ. Превърна го в жив организъм.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР