Коледният и новогодишен дух пъпли наперено на улицата, в мола,

...
Коледният и новогодишен дух пъпли наперено на улицата, в мола,
Коментари Харесай

Махнете телефона от масата, не чукайте с нож по чашата на коледната трапеза

Коледният и новогодишен дух пъпли наперено на улицата, в мола, в офиса, вкъщи. И има изключително и почетно място към елхата и на трапезата.
Поканили сте посетители вкъщи за Коледа или пък ви следва да посетите публична гала по посрещане на Новата година. Скъсайте самоуверено етикета на новата си рокля, само че запазете този на празничната маса.
Още със сядането на трапезата това прословуто първо усещане стартира да работи за вас или срещу вас. Спомняте си евентуално какво е повтаряла майка ви до безсилие: „ Изправи гърба, не се подпирай с лакти на масата, не хвани ножа като касапин!”. Е, била е права. Дръжте се естествено и избягвайте внезапните придвижвания. Ако почувствате ръцете си като изкуствено продължение на тялото, просто ги дръжте в скута си или с подпрени китки на ръба на масата. Опора за гърба потърсете на облегалката на стола. Краката ви не трябва да отиват при съседа против вас даже и да се изкушавате да му покажете изисканите си обувки.
Телефонът няма място сред чиниите и чашите. Същото се отнася за чантата, портмонето, очилата, медикаментите, носните кърпи, ключовете от колата. Добре е да не поправяте грима си или прическата на масата, или пък да стоите със слънчеви очила, колкото и „ звездно” да се чувствате.
Салфетката се разгъва и слага на коленете още със сядането. При ставане се оставя деликатно на стола. Предполага се, че тя към този момент е поела самоуверено ударите на храната и излагането й на показ не е изключително красива панорама.
Освен в случай че не сте в компанията на злонамерени зевзеци, приборите би следвало да са подредени пред вас в реда, в който би трябвало да ги ползвате. Правилото е извън във вътрешността. Ако имате подозрения с коя вилица да започнете, дискретно хвърлете взор към себе си и вижте какво вършат другите. Приборите допират масата единствено до момента в който не ги вземете в ръка. Веднъж употребявани, място им е на вътрешния борд на чинията или в ръка, не на покривката. Европейците режат храната и я хапват с вилицата в лявата ръка. Американците местят вилицата в дясната – положително опрощение при положение, че лявата ви ръка и сръчността живеят на разнообразни улици. Ако желаете да извършите пауза по време на хранене, поставете приборите в чинията по този начин, както биха застанали стрелките на часовника в 8 часа и 20 минути. След като приключите, ги поставете в позиция 4 часа и 20 минути.
Чашите стоят от дясната страна също в реда, в който ще бъдат препоръчани напитките. Най-голямата чаша на масата е за водата. Прието е чашите да се държат за столчето, като се изключи водната. Не се изкушавайте да привлечете вниманието на гостите, като почукате с ножа по ръба на чашата. Вероятността да стане на части е огромна. „ Наздраве” не е наложително да бъде съпроводено със звън на чаши. Но в случай че съседът ви по стол към този момент е поднесъл своята, уважете го.
Малката чинийка от лявата страна е планувана за самун. Той се чупи с ръце на дребни хапки и не се разрязва с нож. Ножът се употребява за намазване на хапката. Ако при поднасянето на съответно ястие получите и купичка с вода и лимон, приемете го като намек, че може да употребявате ръцете си за принадлежности. Все отново внимавайте с тази „ свобода”. Пиле и риба не се ядат с пръсти, както може би в миналото сте чували.
Не забравяйте да се усмихвате и да разговаряте с гостите от двете ви страни. И в случай че изпуснете ножа си на пода, не изпадайте в суматоха. Дискретно помолете да ви донесат различен, не занимавайте цялата маса с дребния си случай.
И за десерт – не прекалявайте в старанието си. Ако компанията ви е предпочела да се забавлява като за последно (за годината) и е свалила лъскавата опаковка на трапезата дружно с етикета, включете се и вие. В последна сметка всичко е добре, когато свършва с хепиенд. И в случай че е радостно, още по-добре.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР