Коледната украса се трупа през годините и се поставя от

...
Коледната украса се трупа през годините и се поставя от
Коментари Харесай

Коледната украса в България: традиционно, но с надежди

Коледната декорация се натрупа през годините и се слага от общинските предприятия, рядко се наема или се разпорежда на външна компания мотажа. Коледните базари са от ден на ден, само че остават най-вече частна иниацитива в България. Наред с украсата и базарите, интензивно се търсят и различен вид атракции - ледени пързалки, културни мероприятия и прочие
" Колкото по-голям периметър може да се украси, толкоз по-добре ". Така отговорят от община Благоевград на въпрос на " Капитал " къде и какъв брой декорация ще има за идните празници. Трудно е да не се съгласим с тях - колкото повече декорация има в града, толкоз по-празнично е настроението на всички в него.

Как обаче наподобяват в реалност централните площади, улици, булеварди и всевъзможни други публични пространства в българските градове? Общото чувство не е възхитително, само че и положителните образци за концептуална декорация и разнообразна стратегия не липсват - от естествени елхи и безвъзмездни ледени пързалки до по-богат културен календар през декември и коледни градчета. Надлъж и нашир из градовете Подготовката за Коледа в общините стартира няколко месеца преди самия празник - от една страна, тъй като нормално в организирането ѝ са заети най-малко няколко общински предприятия, от друга, тъй като са нужни дълги административни процедури за всичко (пр. публични поръчки за пазаруване или монтаж), а от трета, поради мащаба на деяние.

В Русе да вземем за пример подготовката стартира от лятото. Украсата се купува взаимно от общината и от общинско предприятия " Русе арт ", които са виновни за нейната поддръжка, монтаж и ремонт. И по този начин в границите на последните месеци са готови и сложени над 800 коледни детайла из града и 7000 метра светещи гирлянди.
Реклама
И в другите общини нормално общинските предприятия са тези, които се ангажират с слагането на декорация, като в частни случаи се канят външни експерти. Изключение от това предписание вършат Варна и София, където монтажът на коледната декорация се прави според настоящите контракти за поддръжка на уличното осветяване.

Въпреки другия метод към слагането всички общини, до които се допитахме, разясниха, че разполагат със лична декорация, която годишно допълват, надграждат или заменят, а не наемат такава. Отделените тази година средства варират според от потребностите - от 4 хиляди лева в Кюстендил, 17 хиляди лева в Благоевград и 91 хиляди лева във Варна до 223 хиляди лева в София (включително с монтажа).

Повечето общини споделят, че макар рецесията с тока, която наложи тук-там ограничение на уличното осветяване, проблеми с коледната декорация не се чакат. " Осветлението на кюстендилската елха ще бъде напълно светодиодно, енергоспестяващо и икономично. Над 98% от украсата в града също. Светлините ще бъдат включвани и изключвани съгласно режимите на градско осветяване ", изясняват в своите отговори от Община Кюстендил. За високата енергийна успеваемост на коледната декорация потвърдиха и от общините Варна и Русе. Концерти и фанфари Наред с всички светлинни украси по централни улици музикалната стратегия е неизменима част от коледния календар на всяка община. От една страна, през целия декември съвсем на всички места звучи коледна музика, а от друга, не е нужно да сте проверявали, с цел да знаете, че ще има концерти онлайн на централния площад в града минимум три пъти - когато се пали коледната елха, на Коледа и на Нова година.

Тази традиция ще се резервира на всички места и през тази година, безапелационни са общините, а концертите са през целия декември на закрито и навън и са със свободен вход, като в множеството общини са привлечени за присъединяване всички общински, районни и държавни културни институти (опери, театри, читалища, ансамбли, детски хорове и др.). Това, което ги разграничава едни от други, е мащабът - всяка община работи съгласно опциите си, надлежно артистите са разнообразни.
Реклама
В по-големите общини като Пловдив и София, където след 9-годишно прекъсва новогодишният концерт " Сцена под звездите " се завръща на площад " Княз Александър I ", бюджетът за новогодишната нощ е сред 70 и 150 хиляди лева, до момента в който в по-малките такива като Благоевград и Кюстендил сумите са надалеч по-скромни - сред 5 и 8 хиляди лева Общото е, че на множеството места за поредна година не се възнамерява заря.

Наред с разнообразяването на културния календар (към който все по-често се включват изложения, работилници и др.) в градовете от ден на ден се залага и на различен вид развлечения, като главно това са ледените пързалки. В Русе и Варна такива има построени по самодейност на локалната администрация, като в морската столицата пързалката е безвъзмездна. За разлика от тях София тази година става, юридически в миналото в България, който обаче е частна инвестиция в размер на 1,3 млн. лева, а общината спомага с даването на терен.
Леденият парк в центъра на София е измежду положителните образци за основаване на градска коледна атмосфера. Източник: Столична община
И по-добре ще става Миналогодишната - основно тъй като рекламния детайл в нея беше повече от празничният, а гратис дадените пана и гирлянди несполучливо прикриваха нежеланието на локалната власт да се занимава с декорация. Но наподобява, след петицията от предходната година, която докара до унищожаване на украсата, Столична община е научила своите уроци. Въпреки че по данните, предоставени от общината, и тази година украсата пред Народния спектакъл (която предходната година провокира недоволство) е с дарителски средства, сходно на много други централни места, този път тя не буни духовете в града, а по-скоро радва окото.

Съвсем предстоящо, в по-малките от столицата градове (включително Пловдив, Варна, Благоевград Кюстендил) интерес към разполагане на корпоративна декорация няма, а разнообразни дребни и огромни търговски обекти се включват в коледната градска конюнктура само с украсата пред личните си обекти, на фасадите и други, като тук-там това също не се прави самоцелно, безапелационни са от администрацията на благоевградската община. " Украсата на частните компании е съобразена с концепцията за украса, осъществена от общината ", означиха те. Базари, капацитет и още нещо През последните години коледните базари се трансфораха в неизменима част от градската среда през декември, които с изключение на празничния дух, който носят, заздравят връзката сред локалния бизнес и администрацията. В Западна и Централна Европа базарите изрично са потвърдили през годините, че няколко коледни къщички с обичайни ястия, греяно вино и handmade артикули могат даже да компенсират месеци туристически отлив.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР