Коледа наближава и освен върху предпразничния шопинг, адвент календарите и

...
Коледа наближава и освен върху предпразничния шопинг, адвент календарите и
Коментари Харесай

Подкрепи „Невидимата първа линия“ в помощ на пострадалите от домашно насилие жени и деца

Коледа наближава и с изключение на върху предпразничния шопинг, адвент календарите и избирането на най-красивата елха, в този интервал се фокусираме върху човещината, добротата и благотворителността. Коледните дни са дни на фамилията, дни, пропити от уют и топлота. И в този смисъл е напълно естествено обществото да обърне взор към тези, които нямат уют и топлота в дома си.

През последните месеци и години у нас се вижда тревожна вълна на растеж на домашното принуждение. От началото на COVID-пандемията в България, случаите на домашно принуждение са скочили с повече от 30% съгласно статистиката, която водят Горещите линии за потърпевши от принуждение. По данни на Световната здравна организация всяка трета жена е или е била жертва на домашно принуждение. Софийска районна прокуратура (СРП) се е занимавала с три пъти повече досъдебни производства за домашно принуждение от първото полугодие на 2021 в съпоставяне със същия интервал през 2019, когато COVID-19 беше просто " вирус от Китай ", за който гледахме в новините. За първото полугодие на тази година в СРП са заведени 700 преписки за домашно принуждение, от които са формирани 127 досъдебни производства.*

Статистиката обаче е за другите. Тя в никакъв случай не е шокирала хората толкоз, колкото детайлите. Един от защитните механизми, които ни е дала природата, ни прави по-ангажирани и по-емпатични, в случай че въпросите, за които даряваме, са близки до нас.

Но какво се случва, когато казусът се отнася до всички? Когато приказваме за феномен, който визира дами и деца от всички обществени прослойки? Възрастни хора. И цели фамилии. Проблем, за който няма ваксина и против който никой не е застрахован.

Тогава запретваме ръкави и оказваме помощ.

Нека се върнем напълно леко обратно. На 25 ноември, когато се отбелязва Международният ден за елиминиране на насилието над дами, 21-годишно момиче бе пребито до гибел от приятеля си. Малко по-рано Евгения Владимирова от София бе убита от своя брачен партньор като беше удушена със стреч фолио, а тялото й беше изхвърлено в куфар от бащата на килъра край пернишки водоем. През юли 63-годишната Евгения Трайкова бе убита от мъжа, с който живеела, чрез удар по главата с плочка. През януари тази година изгореното тяло на 31-годишната Силвия Б. бе намерено в Германия. Обвинен беше сътрудникът й.

Случаите са доста и е прекомерно елементарно да затънем в обезсърчение, което да ни подведе, че сме освободени от отговорност, защото " по този начин и по този начин нещата са зле ". Това обаче не е правилно.

Ситуацията с ескалиращото домашно принуждение е мрачна, само че в нея има и светлина. А точно: значимо е да знаем, че има какво да се направи.

Проблемът се разстила на доста нива и методът към него следва също да е мултидисциплинарен, само че до момента в който надалеч не всеки от нас може да реализира законодателни промени или да убеди всяка жена по света, че тялото и душeвността й са неприкосновени и че тя не заслужава да бъде бита и манипулирана, то всеки от нас в този момент може да поддържа хората, които стоят на първа линия в битката с домашното принуждение.

Това са психолозите, юристите и обществените служащи в консултативните и спешните центрове за настаняване на дами и деца, потърпевши от принуждение. Това са хората, които са способни да преминат през редица трудности и да вложат целия си професионализъм и познания като терапевти, покровители на потърпевшите пред разнообразни институции, юристите, които ги пазят в съда, обезпечават заповеди за незабавна отбрана или обществените служащи, които ги поддържат или работят в спешните центрове, където дамите и децата им могат да бъдат краткотрайно подслонени за интервал до 6 месеца. През цялото това време специалистите обезпечават психическа поддръжка и работят за реинтеграцията на дамата и децата, поддържат ги, с цел да стартират живота си на чисто и да бъдат самостоятелни. Помагат на дамата да си откри работа, да си заплати здравните осигуровки, децата да стартират детска градина или ясла и по този начин малко по малко да намерят успокоение и живот, освободен от насилието и издевателството.

Сега Български фонд за дамите поддържа експертите от спешните центрове с . От БФЖ издадоха документална книга с авторски фотографии, която споделя историите на тези герои, които рядко влизат в телевизионния поток, само че всеки ден избавят животи. Герои, за които чуваме рядко, само че които трансформират ориси и избавят животи.

Сега и вие може да подкрепите идеята за битка с домашното принуждение и спешните и консултативни центрове като извършите своето подаяние до 18 декември по един от следните способи:
На silna.info В акцията ни в Платформата.бг - bit.ly/Dari-Platformata С DMS SILNA на 17 777 или онлайн подаяние на bit.ly/DMS-Silna На касите на EasyPay в цялата страна с КИН 4236895688
Ако дарите сума от 50 или повече лв., ще получите като подарък книгата " Невидимата първа линия ", която споделя същинските истории на героите, които оказват помощ всеки ден на дамите и децата, потърпевши от принуждение. Вижте повече на silna.info.

Набраните в акцията средства ще бъдат разпределени от Български фонд за дамите към спешните и консултативни центрове в страната за покриването на най-належащите им потребности. Сред тях са: закупуване на хигиенични и санитарни материали, защитни средства и проби за преодоляване на разпространяването на COVID-19, възнаграждение на държавните юридически такси за отбрана и посланичество на потърпевшите в съда, спомагателни часове работа на психолози и адвокати, заради нараствания брой случаи, образователни принадлежности за децата, незабавна филантропична помощ за дамите, които излизат от спешен център и други

*Данните са оповестени в уеб страницата на СРП

** наличието е предоставено от Българският фонд за жените
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР