Коледа е един от най-светлите празници почти в целия свят.

...
Коледа е един от най-светлите празници почти в целия свят.
Коментари Харесай

С какво се гощават по света на Коледа

Коледа е един от най-светлите празници съвсем в целия свят. Разбира се, другите страни имат и своята обичайната кухня на този ден.

В България на Бъдни вечер трапезата е от постни ястия, а месните ядем на идващия ден - Коледа. В някои страни от Централна и Източна Европа като Русия, Украйна, Полша и Литва, вечерята на Бъдни вечер се назовава " Светото ястие ".

На масата сервират 12 ястия, колкото са Апостолите на Христос. В средата на трапезата се слага огромна бяла свещ - знак на светлината над света.

В Украйна централно място на празничната софра заема сладкият зърнен пудинг " кутя ". Сервират се още борш, вареники, пелмени, обичаен коледен компот, наименуван узвар и ястия с риба и зеле.

В Сърбия и Македония на Бъдни вечер също се яде постно. Замесва се обичайна кръгла погача без квас. Сервира се със сол, печена риба или рибена супа, варен фасул, сарми от кисело зеле, юфка със смлени орехи, мед, алено вино.

На Бъдни вечер италианците и сицилианците почитат обичайна католическа Трапеза на седемте риби. Приготвят се седем разнообразни блюда с морска храна, макаронени произведения, печени или пържени банички със зеле, печива и сладкиши, козунак с грозде.

В Германия и Австрия главните ястия за Коледа са печена гъска, печен шаран, малко прасенце или патица, печени картофи, разнообразни вариации на зеле, сладкиши. Задължително се подготвя обичайният сладкиш със стафиди и плодове – коледен [щолен]. В Австрия похапват и класическата торта Сахер или шоколадов мус.

В Швеция и Финландия се сервира коледна шунка, която се яде с горчица или самун, риба, гювеч с картофи и моркови, мляко с ориз и греяно вино.

В Дания трапезата на Бъдни вечер включва свинско печено с коричка, гъска или патица, картофи, алено зеле и доста сосове. За десерт - ориз с бадеми или пък оризов пудинг, гарнирани с черешов или ягодов сироп, палачинки, поръсени с пудра захар.

 С какво се гощават по света на Коледа

В Англия и Ирландия се подготвя голяма пълнена патица, гъска, или пуйка, може и шунка или свинско печено, с гарнитура от печени картофи, боровинков сос и зеленчуци на пара.

В Съединени американски щати, Австралия и Нова Зеландия с изключение на пуйка или шунка, се сервира говеждо или свинско с печени зеленчуци, брюкселско зеле, картофено пюре. За десерт се предлага тиквен къс, обичаен пудинг със сливи, сладки и бисквити, ябълков къс и сходни печива.

В Бразилия на трапезата на Коледа се сервират пресни зеленчуци, сочни или сушени плодове и бразилски орехи, лют цветен ориз и плата с шунка, картофена салата, печена пуйка, печено пиле, печено свинско и риба. За десерт – лимонови тарталети, лешников къс, шоколадова торта и италиански козунак.

В Мексико доста фамилии пекат пуйка, риба [треска] със характерен сос, сходство на лозови сарми със сос, сметана или сирене. За десерт се сервира тип пудинг с тортила, поръсена с канела и захар, стафиди и ядки.

В Лапландия, родината на Дядо Коледа, кухня е в действителност забавна. Тя е кръстопът – комбинация от кухните на Русия и Швеция.

Еленското месо, рибата, дивите къпини и алените боровинки са измежду най-типичните храни в Лапландия. Популярно и обичано ядене пък е лапландският самун със сирене и мармалад, който се предлага в множеството хранителни магазини и заведения за хранене.

Червените боровинки също имат място в рецептите на локалните. Друг изтъкнат представител на лапландската кухня е специалитетът от еленско месо с пюре от картофи и червени боровинки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР