Колебливи санкции от Вашингтон и БрюкселОстава отворен въпросът за границите

...
Колебливи санкции от Вашингтон и БрюкселОстава отворен въпросът за границите
Коментари Харесай

Русия пресрещна Запада в Донбас

Колебливи наказания от Вашингтон и Брюксел
Остава отворен въпросът за границите на ДНР и ЛНР

Лондон глоби пет съветски банки

Руски бронирани военни колони навлязоха във вторник сутринта в сепаратистките Донецка и Луганска национални републики (б. р. - ДНР и ЛНР) в Източна Украйна, откакто броени часове по-рано президентът на Русия Владимир Путин в публично послание към нацията призна размирните проруски територии.

“Считам за належащо да приема от дълго време назряло решение - неотложно да призная суверенитета на Донецката национална република и Луганската национална република. Моля, федералното заседание на Руската федерация да поддържа това решение, а по-късно - и да ратифицира договорите за Дружба и взаимопомощ с двете републики”, съобщи Путин в края на 23-минутно обръщение, в което неведнъж настоя на общата история и връзки сред Украйна и Русия.

За момента все ще остава отворен въпросът за границите, в които Москва признава ДНР и ЛНР, поради че съгласно Минските съглашения от 2014 година, подписани след съветското анексиране на Кримския полуостров и отцепването на сепаратистите, част от тези земи са под контрола на украинските въоръжени сили.

В рамките на деня във вторник на специфични съвещания и двете камари на съветския парламент - Съветът на федерацията и Държавната Дума, ратифицираха договорите за дружба и съдействие със самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики в Украйна.

Западният свят реагира с изненада на неочакваното решение на Кремъл, макар месеците на нагнетяване на напрежението, към предстоящото навлизане на Русия в Украйна.

В първите часове след изказването на Владимир Путин Белият дом разгласи лимитирани наказателни ограничения за американски компании, предвиждащи наказания за “нови инвестиции” на съветска територия и планове. Британският министър председател Борис Джонсън звуча най-гласово от политическите водачи на Стария континент, като назова решението на Путин “нахлуване в Украйна” и разгласи наказания на трима милиардери и пет съветски банки - “Россия Банк”, “ИС Банк”, “Дженерал банк”, “Промсвязбанк” и “Черноморска банка”.

Трите лица, на които ще бъдат наложени наказания, са Генадий Тимченко, Борис Ротенберг и Игор Ротенберг.
Генадий Николаевич Тимченко е съветски олигарх и милиардер предприемач, който е непосредствен до президента Путин. Той основава и има частната капиталова група Volga Group, профилирана в вложенията в енергетиката, превоза и инфраструктурните активи.

До завършването на публицистичния брой на “Труд” във вторник Европейският съюз към момента не беше оповестил плануваните наказания против Москва, само че ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен към този момент заплаши с допустимо изключване на Русия от европейските финансови пазари. Които регистрираха внезапен спад на показателите си във вторник сутринта и не съумяха да запазят трайно прогресивен курс денем, след оповестяването на съветското признание на сепаратистките републики в Украйна.

След месеци на съмнения и напън от Съединени американски щати
Германия замрази „ Северен поток 2 "


Олаф Шолц предизвести Русия, че прекъсването на „ Северен поток 2 “ е единствено една „ съответна стъпка “ и могат да последват още наказания.

На фона на нарастващия спор сред Русия и Украйна немското държавно управление стопира лицензирането на газопровода “Северен поток 2”, заяви ДПА, цитирайки изказване на канцлера Олаф Шолц.

“Замразяваме въвеждането в употреба на Северен поток 2”, разгласи Олаф Шолц, който е наредил на икономическия министър да предприеме нужните административни стъпки.

“Трябва да преоценим обстановката, в това число във връзка с “Северен поток 2”, сподели Шолц на конференция в Берлин с ирландския министър председател Лео Варадкар.

Според Олаф Шолц “ситуацията се е трансформирала фундаментално” и Германия ще се стреми да обезпечи енергийните си доставки по различен метод.

“Съответните отдели на министерството на стопанската система ще създадат нова оценка на сигурността на доставките ни в светлината на измененията през последните няколко дни”, добави немският канцлер.

Шолц назова признаването на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна “тежко нарушаване на интернационалното право” - освен на Минските съглашения, а и на хартата на Организация на обединените нации.
Антон Томилов, народен представител от градската Дума на Донецк, Ростовска област, пред “Труд”: Всеки оказва помощ с каквото може
В града ни има пропускателен пункт, на границата сме с Луганска област и има голям поток от хора. Много от тях минават и пренос и не престават към бежанските центрове, които са ситуирани в цяла Русия. В момента работи полева кухня в града, с цел да нахраним дамите, децата, обезпечават се топли питиета и всичко, което е належащо. В момента всеки оказва помощ с каквото може. Както се случва, по този начин и ще бъде. Не можем да предвиждаме нищо, само че можем да оказваме помощ.
Анастасия Генадиевна, основен редактор на “Газета Новость”, пред “Труд”: Надявам се хората да могат да се върнат по домовете си
През последните дни главният ни фокус е в помощта, която може да се окаже на бежанците. В пунктовете се работи 24 часа. Трудно е да кажем какъв брой хора са минали през последните денонощия. Намираме се в непосредствена непосредственост до границата и хората тук също претърпяват протичащото се. През 2014 година имаше случаи на паднали снаряди, имаше потърпевши. В този случай ние сме единствено жители, надяваме се, че всичко ще се оправи, ситуацията ще се възстановява и хората ще могат да се върнат по домовете си. Знаете ли, всички доста претърпяват, а и ние с тях, изоставените домове. Защото в такива обстановки като тази процъфтява мародерството, да вземем за пример. Майките, които идват в нашия град, мислят непрестанно за своите синове, които са останали на място. Говорим даже за младежи на 18 години, които са останали, тъй като са нужни в Луганска национална република. Всички, които идват се радват на топло посрещане, само че разбирате, че всеки мисли за дома, за родното си място.
Зоя Шевчук, град Ровно, Украйна, пред “Труд”: Молим се за мир, непознатото не ни би трябвало
Аз и моето семейство живеем на 300 километра от Киев, в Ровно. При нас, Слава Богу, е умерено, само че следим непрестанно новините по малкия екран. Информациите са тревожни. При нас идват хора и от Донецк, само че никой на никого не пречи. Уверявам ви, убеждавам и читателите ви, че аз съм елементарен човек и с моите близки и другари се молим за мир. Украинският народ не желае да води война. Молим се за мир! Всички хора тук желаят единствено едно - успокоение. Никой не желае война и непознати земи ние не желаеме. Чуждото не ни би трябвало.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР