Коктейли на плажа с две пластмасови сламки, чадърче и светещи

...
Коктейли на плажа с две пластмасови сламки, чадърче и светещи
Коментари Харесай

Забраниха сламките и всичката пластмаса за еднократна...

Коктейли на плажа с две пластмасови сламки, чадърче и светещи гривни за лукс? От 2021 година това ще е минало – пластмасови сламки, чинийки, принадлежности ще бъдат неразрешени. За това с огромно болшинство гласоподава в сряда Европейският парламент. Причината – две трети от боклука, замърсяващ международния океан и природата се състои от пластмасови артикули за еднократна приложимост.За други пластмасови артикули пък – като чашките, евродепутатите желаеха държавите-членки на Европейски Съюз да понижат използването им с една четвърт до 2025 година посредством неведнъж повишение на цената. За да влязат решенията им в действие обаче би трябвало всяка страна-членка да ги гласоподава и вкара в законодателството си. Ето и кои артикули не разрешава решението на Европарламента:

– Сламки – Вилички – Лъжички – Ножчета – Чинии – Пластмасови пръчки за балони – Бъркалки за кафе – Прозрачни пликчета – Клечки за уши – Бутилки от полистирол – Предмети от оксо-разграждаща се пластмаса, защото в тях има железни влакна.

Според данни на Еврокомисията в Европа се изхвърлят всяка година 26 милиона тона пластмаса. Средно един европеец създава 37,4 кг пластмасов отпадък годишно. В света по-малко от една трета от този отпадък се рециклира. По-голямата част просто попада в природата и в океаните. Европейски Съюз изнася към половината от пластмасовия си отпадък в чужбина. 85% от него в Китай, само че Пекин към този момент вкара забран аза импорта, написа struma.bg. Според американск ибиолози годишно в океаните попадат 8 милиона тона пластмаса. Еврокомисията също счита, че 85% от боклука в моретата е от пластмасови предмети. Половината от този отпадък е от артикул иза еднократно потребление, една четвърт е от риболовци. Ако не се вкарат строги ограничавания, то до 2050 година в океаните ще има повече платмаса, в сравнение с риба.

Какво следва от тук нататък? В идващите месеци Еврокомисията, Европарламентът и страните-членки би трябвало да се спогодят за окончателния тип на възбраната. Очаква се не всички страни-членки да се съгласят със законовите текстове, тъй като пластмасовите артикули са значими за стопанската система им. Например в Швеция от огромно значение е производството на хартиени чаши с пластмасово покритие. Доста концерни към този момент реагират на предстоящата цялостна възбрана на някои пластмасови произведения, написа 24 часа. „ Макдоналдс “ да вземем за пример е въвел в някои филиали използването на порцеланови съдове. Големите супермаркети в Германия пък считат да заменят сламките от пластмаса с хартиени. „ Старбъкс “ даде обещание да се откаже въобще от сламките и сътвори картонени чашки със подострен отвор, който прави използването на сламка непотребна. На пазара към този момент има и сламки от особено стъкло.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР