Коктейлът Шприц“ става все по-популярен в САЩ. През тази година

...
Коктейлът Шприц“ става все по-популярен в САЩ. През тази година
Коментари Харесай

Как един коктейл превзе света?

Коктейлът „ Шприц “ става все по-популярен в Съединени американски щати. През тази година той се подрежда измежду 10-те най-поръчвани коктейли в питейните заведения в страната, съгласно компанията за пазарни изследвания NIQ.

Освежаващата напитка се подготвя от пенливо вино „ Просеко “, от ликьор (обикновено италиански), като „ Кампари “ (Campari) или „ Аперол “ (Aperol), както и от газирана вода.

„ Шприц “ към този момент не се възприема единствено като „ лятно пиво “, показва Си Ен Ен.
„ Барманите обичат да опитват, когато вършат „ Шприц “, а вместо „ Кампари “ или „ Аперол “ употребяват други ликьори, с разнообразни усети, с помощта на което този коктейл се трансформира в шлагер и към този момент е известен през цялата година, а освен през лятото “, се показва в отчет на организация Union, която проучва бизнеса на питейните заведения в Съединени американски щати.

„ Това е една извънредно мощна година за коктейла „ Шприц “. Клиентите го поръчват през всички сезони, като неговата известност доближи своя пик в средата на лятото “, отбелязва Union.

Продажбите на „ Шприц “ през тази година са почнали да се усилват с месец по-рано от нормално – през април, а не както предходните години през май.

Дори през януари – месеца, през който поръчките за него са най-слаби, продажбите му са се нараснали повече от два пъти спрямо януари 2022 година, сочат данните от изследването на организацията, написа Българска телеграфна агенция.

„ Този коктейл е с ниско наличие на алкохол, елементарно се пие на огромни глътки, което е занимателно за проявление в обществените мрежи ТикТок и Instagram “, показва NIQ.

Продажбите на „ Шприц “ започнаха да нарастват, откакто във втория сезон на сериала „ Белият лотос “ този коктейл беше обичан за мнозина от героите във кино лентата, което му съобщи „ културна еднаквост “, означават специалисти от Union.

Възходът на „ Аперол “ и „ Кампари “

Компанията „ Кампари груп “ (Gruppo Campari), която създава и „ Аперол “, неотдавна разгласи в собствен финансов доклад, че продажбите й в Съединени американски щати са се повишили с 9,1 на 100 през първите 9 месеца на 2023 година Двата италиански ликьора – „ Кампари “ и „ Аперол “, не престават да се продават най-добре измежду марките алкохол, които групата има.

„ Все повече американци, както и консуматори от други страни в целия свят, са привлечени от „ ритуала “, обвързван с пийването на аперитив. Той значи да отделите време за себе си, да забавите темпото и да се насладите на компанията на ваши другари “, показва пред Си Ен Ен Андреа Сенгара, шеф на маркетинговия отдел на подразделението на „ Кампари груп “ в Съединени американски щати.

„ Забелязахме, че усетите на потребителите стартират да се трансформират. Те от ден на ден се насочват от сладките питиета към тези с стипчив и леко горчив усет “, отбелязва Сенгара.

Това очевидно подтиква продажбите зад Океана на италианските ликьори, предлагани от „ Кампари “. Доставките на „ Аперол “ порастват – от единствено 9,000 кашона през 2010 година до 390,000 през предходната година, сочат данни, предоставени от компанията.

Що се отнася до „ Кампари “, през 2022 година в Съединени американски щати са доставени 227, 000 кашона с тази нискоалкохолна напитка, или над два пъти повече спрямо 2015 година

Историята на „ Шприц “

Коктейлът „ Шприц “ е основан в средата на 19. век по времето на Австро-Унгарската империя. Смята се, че за някои австрийци по това време италианското вино е било прекомерно тежко на усет. Поради това те желали кръчмарите да им „ разпилян “ (spritzen) малко газирана вода във виното, с цел да го разредят. Това се трансформирало в първата рецепта за коктейла „ Шприц “. По-късно към него добавили и битери.

Сладкият, леко горчив на усет на оранжевия „ Аперол “ е основан през 1919 година в италианския град Падуа. През 1920 година той е последван от яркочервения горчив дижестив „ Селект “, чийто първи ценители са от региона на Венеция – Кастело.

При основаването на тези ликьори са употребявани и разнообразни настойки от билки и корени.

Италианският аперитив „ Кампари “ от дълго време е основна съставна част на коктейлите „ Негрони “, само че в последно време добива все по-голяма известност и в напитките „ Шприц “, отбелязва „ Асошиейтед прес “.

Руди Караро, който е световен дипломат на марката „ Селект “, отбелязва, че Венеция дълги епохи е била център на търговията с подправки в Италия.
„ Поради това за тях е било елементарно да си набират и настойки от билки и корени от целия свят, с цел да основат една съвършена рецепта за тези питиета, която и до ден сегашен не е променяна “, разкрива Караро.

През 50-те години на предишния век почнали да употребяват тези италиански ликьори при приготвянето на коктейли и са ги добавили към напитката „ Шприц “, макар че първоначално „ единствено са капвали по малко от тях “, споделя специалистът.

„ През 70-те години все по-често стартират да вършат коктейлите с „ Просеко “ вместо с бяло вино и по този начин актуалният „ Шприц “ се трансформира в пенлива напитка, която от ден на ден притегля младежите “, отбелязва Караро.

Но чак при започване на този век коктейлът „ Шприц “ се трансформира от известен най-вече в региона на Венеция аперитив в международен феномен.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР