Кои се впускат в битката: Ангел Георгиев - Възраждане, Славчо

...
Кои се впускат в битката: Ангел Георгиев - Възраждане, Славчо
Коментари Харесай

Очакване за балотаж и куп нерешени проблеми в Пловдив

Кои се впускат в борбата: Ангел Георгиев - " Възраждане ", Славчо Атанасов - МК " Коалиция съединени за Пловдив,  Костадин Палазов - " Българска социалистическа партия за България ", Костадин Димитров - ГЕРБ, Ивайло Старибратов - ПП-ДБ, Николай Иванов - " Пряка народна власт ",  Яни Иванов - " Български напредък ", Станислав Балабанов - " ИТН ",  Атанас Бояджиев - " Левицата! ", Савина Петкова - " Българска прогресивна линия ", Руси Чернев - партия " Консервативна България ", Петър Петров - Българска социалдемокрация - Евролевица, Тодор Чонов - " Свобода ",  Красимир Асенов - Движение за права и свободи,  Стефан Станев - МИР, Юлияна Рангелова-Илиева - " Глас национален ",  Иван Калоферов - " Движение Демократично деяние - Дезинформация ", Борис Лозанов - Национална движение „Симеон Втори". 

Като всеки огромен град, Пловдив има и своите проблеми. Новият кмет ще би трябвало да се оправи със забавени поправки на огромни булеварди, липса на финансова обезпеченост, възстановяване на уличната инфраструктура, трафик системата, неприятното положение на градския превоз, сметосъбирането, напускането на младежите. Един от най-сложните райони в Града на тепетата е " Източен " поради квартал " Столипиново " и чистотата на въздуха там. Не на последно място жителите искат подобрения в лечебните заведения и поликлиниките, тъй като това би направило града по-добро място за живеене. Пловдивчани се вълнуват и от търсенето на нова постройка за Операта и поддържането на културните реликви в Стария град. Почистването на река Марица, което не е реализирано от години наред, стои също на дневен ред, както и развиването на туризма. 

Макар, че точно по времето на досегашния кмет Здравко Димитров бяха стартирани някои от най-големите планове в града - Южен обходен колектор, бул. Северен и други, ръководството завеща и значително нерешени въпроси. Заговори се даже за банкрут на Общината.    

Костадин Димитров, претендентът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов въпреки всичко заложи на оня претендент в Пловдив, за който загатна още преди съвсем година - Костадин Димитров, който до момента бе кмет на регион " Тракия ". 

Решението подсказва, че от Димитров се чака да се еманципира от някогашния кмет, както и че ГЕРБ играят на несъмнено, без да залагат на нови лица. Партията на Борисов има комплицираната задача да се показа като надали не съпротива на настоящия кмет, макар че в по-голямата част от мандата му Здравко Димитров беше представител на същата партия. През февруари, след серия от кавги, самият Бойко Борисов разгласи, че смъква доверието си от Здравко Димитров.

Костадин Димитров от дълги години е част от партията и ръководството на града. Три следващи мандата е кмет на регион " Тракия " - след изборите през 2011, 2015 и 2019 година.

Извън политическата активност Костадин Димитров се занимава интензивно и със спорт. Той е вицепрезидент на българската федерация по таекуондо ITF. По обучение е математик, като е приключил в ПУ " Паисий Хилендарски ". Роден е през 1975 година.

Димитров се разгласи за стягане на разходната и приходната част на бюджета. Той даде обещание и нов мост над река Марица, както и разчистване на реката, която сега, съгласно него, била в трагично положение, тъй като не е почиствана повече от 10 години и " наподобява на тресавище ". Димитров обещава разширение на Околовръстното шосе, комфортен, чист и постоянен градски превоз посредством повече надзор, закупуване на нови рейсове и насърчаване на компанията " Екобус ", както и обезпечаването на велоалеи. Друг приоритет на кандидат-кмета на ГЕРБ ще е културата - измежду първостепенните си задания той дефинира построяването на нова постройка на операта. Местоположението й, съгласно него, би трябвало да бъде несъмнено посредством явен спор, само че персонално неговата визия е тя да бъде издигната на мястото на Партийния дом.  Костадин Димитров залага като своя цел и по-добре почистени, осветени и привлекателни тепета, които са гордостта на града. 

Ивайло Старибратов - ПП-ДБ

Проф. доктор Ивайло Старибратов е правоприемник на старите пловдивски семейства Нейкови и Каблешкови. Завършил е математика в ПУ " Паисий Хилендарски ". Той е учител в катедра " Компютърни технологии " в ПУ " Паисий Хилендарски ". През последните 10 година работи интензивно за проучване на дигитализацията в образованието и администрацията. Преди това е бил 13 години шеф на Математическата гимназия в Пловдив. Той бе депутат в 45-ото и 46-ото Народно заседание, определен от листата на " Демократична България " в Пловдив. Около кандидатурата му се сплотиха от " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". 

Снимка: БТА

Старибратов се дефинира като човек на действието, а не на думите. " Едно от първите неща, които ще създадем с моя екип, е бърза цифровизация и оптимизация на административните действия в Община Пловдив ", декларира Старибратов. Той прецизира, че е извънредно време пловдивчани да имат бърз достъп до всички услуги на общинската администрация, бизнесът да разполага с настояща информация за настоящите благоприятни условия за вложения и публичните поръчки " да се осветлят ". Спешно би трябвало да се сътвори указател на всички общински парцели. Време е Пловдив да влезе в 21 век - разяснява още проф. Старибратов.

Той приканва и за цифровизация на културата и отварянето й към децата. 

Според него 6-те държавни университета и двата частни като че ли не могат да разпознават по какъв начин да приготвят фрагментите за бизнеса, който изпитва апетит за фрагменти. 

Старибратов отбелязва като свои цели поддръжката на инфраструктурата - пътища, тротоари, чист град, облагородяване на междублоковите пространства, увеличение на зелените площи. В тази връзка той ще инициира основаване на Граждански съвет от поданици на региона, способени в разнообразни области, които да реализират справедлива връзка с администрацията за навреме решение на проблемите. Кандидат-кметът дава обещание и по-добър превоз и напредване без тапи. 

Според него при финансовото положение на общината не се ръководи добре. " Няма положителни планове и задоволителна изясненост по кое време какви средства ще са нужни за погашение на задълженията, а те са доста огромни ", отбелязва Старибратов. 

Според Старибратов има проблем със сметосъбирането, тъй като първо би трябвало да се промени определянето на такса боклук. След това има разнообразни други неща, които подлежат на проверка - като да вземем за пример да се тегли какъв брой кг боклук се извозва. Другият миг е с остарелите контейнери с неприветлив тип. Ние считаме да променим освен таксата за боклук, само че и да закупим нови контейнери, изяснява проф. Старибратов. Относно затлачените поправки на булеварди и улици той има намерение да бъдат позволени посредством по-добър синхрон сред институциите и основаване на транспортна скица и цифровизация на системата. Старибратов се афишира и против презастрояването на града. Според него за почистването на река Марица има три разновидността - да се дадат пари на компания, реката да бъде почистена от " Паркове и градини " или да бъде даден обектът на концесия. За Стария град той е на мнение, че би трябвало да бъде обърнато внимание на водопроводната мрежа, подмяната на калдъръма и да бъдат построени буферни паркинги. 

Ангел Георгиев от " Възраждане "

Ангел Георгиев е народен представител в 49-ото Народно събрание. Член на парламентарните комисии по външна политика и по културата и медиите. Зам.-ръководител е на Делегация в Парламентарната асамблея на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа. Бил е народен представител в 47-ото и 48-ото Народно заседание.

Снимка: Фейсбук

Имаме потребност от коренна смяна на философията на ръководството на града, който е впримчен в корупционен възел, разяснява при представянето си Георгиев. По думите му Пловдив има запаси, само че те не се употребяват рационално и не са разпределени вярно.

Основните ограничения, които Георгиев и екипът му възнамеряват, са свързани със строителството на нови детски градини и решение на проблемите с превоза в града. Част от проектите на претендента са да бъдат пуснати нови автобусни линии до околните до Пловдив села, ситуирани в общините " Марица " и " Родопи " и тясно взаимоотношение с администрациите им. Сред целите са още разширение на околовръстния път на града и освобождението му от винетни такси, градеж на многоетажни паркинги, резистентен градски превоз. От партията плануват да няма нарастване на налозите, ще се борят с презастрояването в града. Наложително е да имаме нови общински приюти за бездомни животни, счита Георгиев.

Виждам по какъв начин бъдещето на децата ми, които живеят в Пловдив, се ограбва всеки ден пред очите ми. Градът е безусловно задръстен с проблеми, прашен, замърсен и се ръководи в една голяма корупционна скица и машинация. Искаме да променим всичко това ", декларира Георгиев още при впускането си в конкуренцията за градоначалник. 

Георгиев даде поръчка, в случай че бъде определен, да осъществя плановете един по един, със скоростно, стремително движение. " А не да започваме няколко едновременно и всички те да се влачат извънредно постепенно ", акцентира претендентът за градоначалник на " Възраждане ". Той се афишира и за референдум по отношение на постройката на Операта. 

Костадин Палазов от  " Българска социалистическа партия за България "

Арх. Костадин Палазов е роден в град Пловдив. Завършва локалния строителен колеж и следва във Висшия институт по архитектура и строителство в столицата (днес Университет по архитектура, строителство и геодезия). Има професионален опит и в публичния, и в частния бранш. Бил е архитект-проектант и основен проектант на районно кметство в Пловдив. Към момента е шеф на сдружение в областта на градоустройството, жилищното, публично и промишлено строителство. Той e дълготраен член на Българска социалистическа партия. Бил и претендент за депутат.

Снимка: БСП

Приоритетите на Палазов са прекъсване на презастрояването в центъра на Пловдив и възстановяване на инфраструктурата, превоза, зелената система, образованието и културата.

При една от предизборните си срещи Палазов съобщи, че главният му конкурент е ГЕРБ. " Ако става дума за ръководството на Пловдив - ръководещите и тези, които ги поддържат са обединени в корупционните схеми. За мен комфортен съперник няма. Но този против който се борим е представителя на ГЕРБ. Поддръжниците на Политическа партия са едни младежи, които желаят смяна. Надявам се, че те ще припознаят в нашата стратегия тъкмо левите хрумвания ", безапелационен бе арх. Палазов.

Арх. Палазов показва противоречие с метода, по който се построява пробивът под Централна гара. По думите му в камарата на архитектите са имали несъгласие, тъй като силово препоръчаното решение не най-хубавото за града - то сменя тотално транспортно-комуникационната скица на града. " Трафикът е като водата. Когато запушиш на едно място - отива на друго. Това нещо се моделира със специфични стратегии. Такава е закупена от предходната администрация, само че тя не се употребява. В момента Пловдив е разкопан на разнообразни места и не знам има ли изобщо краткотрайна организация, която да е призната. На доста места виждам безпорядък ", декларира кандидат-кметът по отношение на инфраструктурата. Според него повода за бавенето на ремонтите е по този начин наречения " инженеринг " - избират се едни и същи реализатори, които не са в положение да изпълнят поръчките, чийто периоди са от към 900 дни. Палазов се афишира и за уголемение на Коматевско и Пещерско шосе и провеждането на отчуждителни процедури по остарялото трасе.  

Относно Пловдивския панаир, той отбелязва, че от Българска социалистическа партия Пловдив постоянно са желали държавния дял да се резервира, с цел да може да бъде в полза на всички жители.

Според него има много насъбрани проблеми с гребната база. Там се направи един Подробен устройствен план, в който тя се разделя на голям брой имоти, които се дават на концесия за по 35 години. Това нещо става с решение на общинския съвет и там се възползват голям брой хора. По този метод окапва зелената система на Пловдив и ние сме срещу.

По думите му пловдивчани към този момент са се уморили над 12 години от синьото ръководство и корупционните схеми. " Затова ние им предлагаме едно транспарантно ръководство, като първото, което ще създадем, е да създадем обществени дебатите в експертния съвет на общината. Оттам нататък им обещаваме едно почтено и намерено ръководство ", твърди Палазов. 

Социалистът се афишира за запазването на постройките на Българска народна банка и Пощата за културни цели. " Не бива да допуснем те да се трансфорат в търговски пространства за артикули със подозрително качество, както е в този момент в Централна поща ". Той поддържа и план новата постройка на Операта да бъде в постройката на Централната поща. 

  Славчо Атанасов - " Съединени за Пловдив "

Снимка: Съединение за Пловдив

Славчо Атанасов е политик с съвсем трийсетгодишен опит, някогашен кмет на регион " Тракия " (2003-2007) и на Пловдив (2007-2011), депутат в 43-то и 44-то Народно заседание.

Един от малцината кандидати, който не е номиниран от партийна централа. Около неговата персона се събраха няколко партии, обединили се в " Съединени за Пловдив "  - " Кауза България ", Вътрешна македонска революционна организация, Земеделски съюз " Александър Стамболийски ", Партия на Зелените, " Новите водачи ", " Воля " и " Атака ".

Роден е в Карлово. Висшето си обучение приключва във Висшето военно артилерийско учебно заведение в Шумен с чин старши лейтенант, понастоящем офицер от запаса. Следва право в началото в Юридическия факултет на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", по-късно във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ", където и приключва второто си висше обучение.

Атанасов се афишира против модела " Тотев ". Според него потокът на европейски планове към Града на тепетата е секнал. Има поправки, които се вършат по 2-3 години, а по улиците става цялостен безпорядък, дребният бизнес стартира да банкрутира. Причината е доста ясна - богоизбрани компании, които поемат повече поръчки, в сравнение с е личният им потенциал, твърди Славчо Атанасов. Той даде поръчка да работи за инфраструктура, която покрива потребностите на града за идващите 20 години, изграждане на нови мостове по Марица и за Пловдив като зелен град, освен на думи, както и да стои покрай жителите. Обявява се и за прецизна финансова дисциплинираност, а кметът да бъде покрай жителите с приемни дни, каквато процедура е имал той самият като градоначалник. Според него почистването на река Марица е било направено за последно точно в неговия мандат и ще работи това още веднъж да се случи. Атанасов счита, че се прави опит да бъде манипулирано мнението на гласоподавателя на тези избори с данните от социологическа организация.

Две социологически агенции  " Маркет ЛИНКС " и " Алфа Рисърч " дадоха с огромни отклонения данните за идния избор. Това провокира и гневни реакции от Славчо Атанасов в обществената мрежа. 

Прогнозата 

Според Маркет ЛИНКС

Пловдивчани ще изберат кмет на втори тур. Такива са настройките на хората съгласно експресно изследване по поръчка на bTV. 33% от гласоподавателите в Пловдив са твърдо решили да гласоподават, демонстрират още данните на районното социологическо изследване, извършено измежду 402 имащи право на глас в община Пловдив, в интервала 3-8 октомври и по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.

Номинираният от ГЕРБ Костадин Димитров е първи с поддръжката на 35% от гласуващите. Ивайло Старибратов от ПП-ДБ е втори - с 29%. Ангел Георгиев от " Възраждане " събира 13% поддръжка от деклариралите, че ще гласоподават. На четвърта позиция е Костадин Палазов от Българска социалистическа партия с 5% поддръжка. Със същия резултат е и Славчо Атанасов от локалната коалиция " Съединени за Пловдив " - 5%.

Очертава се балотаж сред двамата претенденти на двете най-големи политически сили. За третото и четвъртото място също може да има обрати ", разяснява социологът от " Маркет ЛИНКС " Добромир Живков пред bTV.

62% от интервюираните споделят, че максимален проблем за града е чистотата. 61% дават отговор, че проблем е напускането на младежите. 60% дават отговор, че улиците и тротоарите би трябвало да се подобрят. 59% считат, че усъвършенствания в лечебните заведения и поликлиниките би направило Пловдив по-добър град.

Според Алфа Рисърч

Проучването на Алфа рисърч е представително за пълнолетното население на община Пловдив, осъществено в интервала 29 септември - 5 октомври 2023 година по поръчка на уеб страницата " Под тепето ".

Водещи позиции на старта на акцията имат претендентите на ГЕРБ и ПП-ДБ. Костадин Димитров (ГЕРБ) влиза в конкуренцията с поддръжката на 30.1% от твърдо решилите да гласоподават, а Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) с 24.6%. Други трима кандидати за кметското място започват с близки между тях позиции: Славчо Атанасов ( " Съединени за Пловдив " ) - 10.4%, Ангел Георгиев (Възраждане) - 8.9%, Костадин Палазов (БСП) - 8.2%. По-ниска е началната поддръжка за претендента на Има Такъв Народ Станислав Балабанов (5.3%). По традиция в кметската конкуренция за Пловдив се включват и забележителен брой локални обществени фигури, които все още остават по-слабо разпознаваеми в качеството им на претенденти. На старта на акцията измежду тях се открояват Тодор Чонов (2.1%), Юлияна Рангелова (1.5%), Руси Чернев (1.0%).

Очакванията на гласоподавателите тук, без значение кой претендент ще завоюва, са бързо усъвършенстване при инфраструктурата и преобразяване на Пловдив в един по-добре благоустроен град, чист, сигурен, зелен, с места за паркиране и с съвременен градски превоз. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР