Кои са рисковите фактори, при които има вероятност от развитие

...
Кои са рисковите фактори, при които има вероятност от развитие
Коментари Харесай

Д-р Веселина Яначкова за гестационния диабет по време на бременност ♥ От Мамапедия

Кои са рисковите фактори, при които има възможност от развиване на гестационен захарен диабет в хода на бременността? Думата има доктор Веселина Яначкова – специалист по ендокринология и заболявания на обмяната. От 2013 година работи като ендокринолог в МК „ Д-р Щерев “, занимава се интензивно и с научна работа. Ежегоден гост-лектор е в редица конгреси с интернационално присъединяване.

(Видео: Мамапедия)

♥ Три вероятни вида захарен диабет по време на бременност

Диабетът е едно от най-честите затруднения, които могат да се следят в хода на бременността. Захарният диабет като социално значимо заболяване може да се преглежда в няколко подтипа:

• Тип 1 захарен диабет, който съставлява инсулино-зависим подобен и се следи при хора в млада възраст. Свързан е с това, че задстомашната жлеза не произвежда адекватно количество инсулин за потребностите на организма и има потребност от слагане на в допълнение количество инсулин;

• Тип 2 захарен диабет е обвързван с това, че наличният инсулин или е непълен, или не работи добре вследствие на развита инсулинова устойчивост. Най-често той е разследване от затлъстяване – една същинска пандемия на нашето време;

• Третият, по-често застъпен вид е т.нар. гестационен захарен диабет. Това е диабет, който се изявява за първи път в хода на бременността и съставлява отклоняване в кръвната захар при бременни дами, които преди този момент не са имали никакви въглехидратни нарушавания.

Всеки един от трите типа диабет в действителност може да бъде изявен по време на бременността. Пациентките, които знаят, че имат захарен диабет Тип 1 и Тип 2 влизат в бременността с това заболяване – те са наясно и се допуска, че са планирали своята бременност внимателно. Пациентките, които развиват това затруднение в хода на бременността, следва да бъдат деликатно изследвани и деликатно подготвени, с цел да заобикалят затрудненията, които могат да пораждат. 

♥ Възможни затруднения, вследствие на болестта

Всеки един от видовете захарен диабет в хода на бременността може да докара до затруднения както за майката, по този начин и за детето. За майката, от една страна се усилва рискът от прееклампсия – високо кръвно налягане, причина за преждевременното раждане – тя постоянно се следи при дами, които имат гестационен диабет. 

Още затруднения включват:

• наднормено тегло – прекалено бързо наддаване на тегло; затруднения, свързани с родовите процеси – раменна дистокия (затруднено раждане, заради раменно предлежание при по-голям плод); 

• макрозомия (по-големи размери на плода); по-голямо количество околоплодни течности – всичко това може по един или по различен метод да докара до неблагоприятен излаз за бременността, по тази причина и дамите деликатно би трябвало да бъдат изследвани, да бъдат обучавани и лекувани.

♥ При кои дами се демонстрира?

Много е значимо да се знае кои дами подлежат на скрининг за гестационен захарен диабет. В международен мащаб общопризнат е така наречен повсеместен скрининг, общопризнат от всички съсловни организации, включително Българското сдружение по ендокринология, а в допълнение Американска диабетна асоциация, Международна федерация за проучване на диабета, Международна федерация по акушерство и гинекология, които предлагат всички дами сред 24-а и 28-а седмица от интервала на бременността да бъдат скринирани чрез осъществяване на т. нар. орален глюкозо-толерантен тест. Това е тест, посредством който се наблюдава по какъв метод се трансформират кръвните захари на майката в хода на натоварване със 75 гр. глюкоза, изпита през устата. Изразява се в трикратно проучване на кръвната захар - на гладно и след изпиването на въпросната глюкоза, разтворена в чаша с вода - кръвната захар се наблюдава на първия и на втория час след изпиване на количеството. 

Има нормативни, общоприети правила за това какви би трябвало да бъдат кръвните захари за пациентката, които да бъдат признати за естествени,  а точно - в случай че кръвната захар на пациентката е под 5,1 милимола на гладно, се приема за естествена. Ако кръвната захар на първия час след изпиването на глюкозата е под 10, също се приема за норма и в случай че е под 8,5 на втория час – това е един нормален глюкозен толеранс в хода на бременността. Всички стойности над посочените се одобряват за патологични.

За да сложим диагнозата гестационен захарен диабет е задоволително да имаме единствено една патологична стойност. Това е изцяло задоволително за бременната жена. Универсалният скрининг включва всички бременни дами, само че е хубаво дамите, които имат рискови фактори за изява на гестационен захарен диабет да бъдат скринирани още на първата пренатална визита – т.е. още с първото посещаване при гинеколог, когато бъде открита бременността. 

♥ Рискови фактори, при които има възможност от развиване на гестационен захарен диабет в хода на бременността:

• в случай че дамата е над 30-годишна възраст;

• в случай че е с наднормено тегло и показател на телесна маса над 25;

• в случай че има роднини по първа линия, които са със захарен диабет (дали е Тип 1 или Тип 2 няма значение);

• в случай че при предишна бременност дамата е родила плод с тегло над 4000 гр.;

• в случай че при предишна бременност, е имала прееклампсия или гестационна хипертония;

• в случай че е със затлъстяване;

• в случай че е със синдром на поликистозни яйчници;

• в случай че е с тироидна дисфункция.

Това са рисковите фактори, които по една или друга причина могат да доведат до изява на отклонения в кръвната захар и т.нар. дисгликемия, респективно гестационен захарен диабет. Затова е належащо още при първата пренатална консултация да бъде снета една доста добра анамнеза, лекуващите лекари да бъдат осведомени със положението на дамата преди бременността, с цел да бъде съответно скринирана и да бъдат предложени съответните изследвания в хода на тази бременност.

Автор доктор Веселина Яначкова, ендокринолог
От Съветите на доктор Яначкова, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Pexels

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР