Кои са гражданите на САЩ, които ще бъдат освободени от Иран?

...
Вашингтон - Четирима американци, които са били затворени в Иран,
Коментари Харесай

Вашингтон - Четирима американци, които са били затворени в Иран, са били преместени от прословутия затвор Евин в Техеран и поставени под домашен арест, според Белия дом и един от техните адвокати, като част от сделка, договорена от администрацията на Байдън за евентуално осигуряване на свободата им.

Пети американец, който вече беше под домашен арест, също е част от споразумението.

„Преговори за тяхното евентуално освобождаване продължават и са деликатни“, каза в четвъртък говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

неправомерно задържани от правителството на САЩ, са публични. Другите две лица желаят да останат частни, каза Държавният департамент.

Сиамак Намази

Сиамак Намази, 51-годишен ирано-американски бизнесмен, беше задържан в Иран през 2015 г., докато посещаваше родителите си. Той беше осъден на 10 години затвор за предполагаемо сътрудничество с чуждо правителство.

Намази не беше включен в размяната на затворници през 2016 г., която освободи четирима други задържани американци, включително журналиста от Washington Post Джейсън Резаян.

По-рано тази година Намази обяви седемдневна гладна стачка , по един ден за всяка година, откакто беше изоставен в сделката от 2016 г.

„Обявих гладна стачка, защото научих по трудния начин, че американските президенти са склонни да разчитат повече на политическия си термометър, отколкото на моралния си компас, когато решават дали да сключат или не споразумение за затворници с Иран,“ той каза. „Отказах си храна цяла седмица, така че може би президентът Байдън да разбере колко отчайващо е станало положението на американските заложници тук.“

Неговият баща, Бакер Намази, също беше арестуван от иранските власти през 2016 г., докато пътува до там, за да посети сина си в затвора. По-големият Намази, бивш служител на ООН, беше освободен в медицински отпуск през 2018 г. и присъдата му беше заменена през 2020 г. поради влошеното му здраве. Иран му забрани да напуска страната до октомври 2022 г. 

„Благодарни сме, че Сиамак и другите американци в Иран са извън затвора Евин и са под домашен арест“, каза братът на Намази Бабак в изявление в четвъртък. „Въпреки че това е положителна промяна, ние няма да се успокоим, докато Сиамак и другите не се завърнат у дома; продължаваме да броим дните, докато това може да се случи. Ние страдахме изключително и неописуемо в продължение на осем ужасяващи години и искаме само да се съберем отново като семейство."

Емад Шарги 

Емад Шарги, американски гражданин, роден в Иран и напуснал като дете, беше задържан през април 2018 г. Той и съпругата му се преместиха в страната, след като им дъщери заминаха за колеж.

56-годишният Шарги беше освободен под гаранция и освободен от обвиненията осем месеца по-късно, но иранското правителство задържа паспорта му и му забрани да напуска страната. Той беше арестуван отново през 2020 г. и осъден на 10 години затвор, след като научи, че е бил осъден задочно по обвинения в шпионаж.

Дъщерите му Ариана и Хана написаха във Washington Post през 2021 г., че баща им харесва да се шегуват и да слушат класическа музика по радиото. Те казаха, че той присъствал на всеки техен футболен мач и мюзикъл, носел им цветя, чел всичките им есета от колежа и им приготвял сандвичи с фъстъчено масло и желе, „нарязани на идеални триъгълници“ всяка сутрин, когато били по-млади.

„Семейството ми има вяра в работата, която президентът Байдън и правителствени служители са предприели, за да върнат семействата ни у дома и се надяват скоро да получат тази новина“, каза сестрата на Шарги в изявление, в което се помоли за поверителност на семейството им, докато той е вкъщи.

Морад Тахбаз 

Морад Тахбаз, ирански американец, който също притежава британско гражданство, беше арестуван през 2018 г. 67-годишният мъж беше арестуван с осем еколози от Persian Wildlife Heritage Фондация, на която Тахбаз е съосновател. През 2019 г. той беше осъден на 10 години затвор по обвинения в шпионаж.

Тахбаз, който има три деца, има история на рак и е бил в лошо здраве, докато е бил в затвора.

На съпругата му е забранено да напуска Иран от няколко години.

Двама неидентифицирани американци 

Позовавайки се на съображения за поверителност, представители на САЩ казаха, че другите двама американци, участващи в споразумението, желаят да останат анонимни.

Говорейки с „Face the Nation " на 16 юли съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан потвърди, че се полагат усилия за връщането у дома на четирима американски затворници, което е първото публично потвърждение, че друг американец е в ареста. Оттогава и на фона на продължаващата непряка дипломатическа връзка беше задържан пети американец.

И петимата американци се очаква да бъдат освободени обратно при семействата си през следващите седмици.

Маргарет Бренън допринесе докладване.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР