Кои са били легендарните страховити жени воини, описвани в древна

...
Кои са били легендарните страховити жени воини, описвани в древна
Коментари Харесай

5 неверни мита за амазонките

Кои са били именитите страховити дами воини, описвани в антична Гърция, Египет и Китай? Заслужават ли удивление, или истината за амазонките е надалеч по-тривиална, в сравнение с считаме? Вижте някои погрешни легенди свързани с тези именити дами.

Амазонките отрязвали едната си гърда, с цел да стрелят по-добре

 queenpenthesilea

Този мит се е появил преди към 2500 години. Разбира се, това не е истина. През 490 година прочие н. е. патриотично надъхан гръцки историк се опитал да придаде гръцко значение на непознатата дума „ амазонка “. На него му звучало като дума с корен „ мазон “ и представка „ а “. В този случай „ мазон “ означавало гърда, а „ а “ – без. И по този начин се родил митът, че амазонките отрязвали едната си гърда, с цел да изпъват лъка по-добре. Трябва да споменем, че в изкуството на Римската империя и Гърция всички амазонки са изобразени с по две гърди.

Амазонките мразели мъже

 amazonsandgreeks

Друг дълготраен мит е, че амазонките мразели противоположния пол. Войнствените дами са упреквани, че пленяват мъже и кастрират дребни момчета. Смята се, че митът произлиза от това, че гърците не се държали добре със своите дами и по тази логичност мощните амазонки се държали с мъжете като с по-слаб пол.

Но в гръцката лирика има доста случаи на обич сред амазонки и мъже. Някои поети дори назовават дамите воини „ любовници на мъжете “. Всъщност историите за любовната страна на амазонките са толкоз, колкото са и историите за войнствената им страна.

Амазонките не ставали майки, тъй като непрекъснато водели войни

 amazonwomenwarriors

Този мит е потвърдено погрешен, тъй като в предишното са откривани гробове на дами конници, а до тях не какво да е, а бебета и дребни деца. Вероятно тъкмо тези номадски войнствени дами са въодушевили античните гърци да основат легендите за амазонки преди 2500 години.

Легенди за амазонките идват единствено от антична Гърция

 amazonwarriors2

Обикновено асоциираме амазонките с фантазията на античните гърци, само че същите тези дами воини съществували и в централна Азия, където повлияли на скитите и други прилежащи култури. Истината е, че можем да открием истории за дами, сходни на амазонките, в античната литература на Египет, Персия, кавказките и централноазиатските племена, Индия и Китай. Дори и именитото момиче войник Мулан има сходен номадски генезис.

Амазонките не са съществували в действителност

 amazonwarriors3

Според древногръцките сведения амазонките били безчовечен племена, яздещи коне и стрелящи с лъкове. Те се разпростирали на много обширна територия – от Черно море чак до Монголия. Не доста от дълго време са открити повече от 300 антични гробове на евразийски дами, които потвърждават, че амазонките не са единствено плод на въображението на античните нации.

Когато гърците почнали да търгуват със скитите, описанията на оръжията, облеклата и метода на живот на номадските дами воини станали доста по-реалистични.

Из книгата „ Амазонките: Живот и митове за дамите воини в античния свят “ (The Amazons: Lives and Legends of Warrior Women Across the Ancient World) на преподавателката по история в Станфордския университет Адриене Мейър (Adrienne Mayor).

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР