Кои хора дадоха решаващия глас, за да победи новата партия

...
Кои хора дадоха решаващия глас, за да победи новата партия
Коментари Харесай

Профилът на вота: Кой избра ПП - българи, висшисти, софиянци и жителите на големите градове

Кои хора дадоха решаващия глас, с цел да победи новата партия на Кирил Петков и Асен Василев?

Това са българи по етнос, с висше обучение и по предписание поданици на столицата и огромните регионални градове - подобен е профилът на гласоподавателя, стартирал напред в третите за годината избори за парламент Кирил Петков и Асен Василев. Политическа партия събират 28% и 25%, надлежно в София и в регионалните градове. Това демонстрират данните на " Алфа рисърч " в изборната нощ.

Вторите в класацията за 47-ия парламент - ГЕРБ, също са били предпочетени от столичани и от жителите на огромните градове, само че и от тези в дребните градчета, като процентите им надлежно са 25% измежду софиянци, 26% от вота в регионалните центрове и 28% в дребните градове. За разлика от Политическа партия обаче, чиято поддръжка внезапно понижава в селата и се свива от 28% в столицата на 10 на 100 на село, то при ГЕРБ вотът в София, огромните, дребните градове и селата е съвсем еднакъв и постоянен, с по няколко % разлика. 24% от гласовете по селата са били за тях.

Безапелационно обаче селският избор е отишъл за Движение за права и свободи - цели 32% от вота му образуват гласоподавателите в селата, до момента в който обичайно придвижването събира едвам 1% от гласовете в София. За тях са дали своят вот най-вече гласоподаватели с ниско до главно обучение - 48% и 75% от турците.

40 на 100 от вота за Движение за права и свободи се натрупа от ромски гласове, демонстрира разбивката на " Алфа рисърч ". Ромското население е дало своя избор поравно за ГЕРБ и Българска социалистическа партия, които държат по 21 на 100 от неговия избор, до момента в който единствено 4% от него имат първенците от Политическа партия.

Едва 1% от вота за Демократична България е от ромски гласове. Българска социалистическа партия дължи най-вече за резултата си на жителите на дребните градове - 23% е техният дял, а 15 на 100 от вота по селата и регионалните градове. Най-малък % от общия резултат на социалистите идва от столицата.

Подкрепата за Има Такъв Народ е най-ниска в столицата - едвам 6%, и нараства до 11 на 100 в регионалните градове. По 8% от вота за партията на Слави Трифонов се образува от селата и дребните градове. Хората, които гласоподават за " ИТН ", са с висше и приблизително обучение - по 9% и 10% надлежно, а единствено 2 на 100 от гласовете му идват от гласоподаватели без обучение.

Подкрепата за Демократична България обичайно е най-висока при хората с висше и полувисше обучение - 12% и единствено 2 на 100 от гласовете им са дадени от гласоподаватели с ниско обучение. Толкова е и поддръжката за тях от турския етнос, а единствено 1% от общия им резултат образува ромският избор.

9% от гласовете си обаче ГЕРБ дължи на български турци, като по този начин партията на Бойко Борисов се подрежда на второ място след Движение за права и свободи по поддръжка от гласоподаватели от друг от българския етнос.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР