Когнитивни биолози и приматолози от Калифорнийския университет, Университета в Индиана

...
Когнитивни биолози и приматолози от Калифорнийския университет, Университета в Индиана
Коментари Харесай

Шимпанзетата и горилите имат чувство за хумор

Когнитивни биолози и приматолози от Калифорнийския университет, Университета в Индиана и Института за животинско държание към Обществото " Макс Планк " са разкрили зачатъци на възприятие за комизъм при четири типа човекоподобни маймуни . Това се оповестява в публикация, оповестена в списание Proceedings of the Royal Society B.

Екипът е анализирал спонтанни обществени взаимодействи я при маймуни, които са изглеждали закачливи, леко оскърбителни или провокативни .

По време на тези взаимоотношения откривателите са следили дейностите на дразнителя, придвижванията на тялото, изражението на лицето и метода, по който са реагирали техните " жертви ".

Изследователите открили, че орангутаните, шимпанзетата, бонобо и горилите съзнателно показват държание, постоянно съпроводено с игриви черти. Идентифицирани са общо 18 разнообразни типа " игриво " държание. Много от тези държания наподобява са употребявани, с цел да се предизвика реакция или най-малко да се притегли вниманието на задачата. За разлика от играта обаче закачките са еднопосочни и другите човеци рядко отвръщат с реципрочност.

Фактът, че игривото окачане със себеподобните се следи при разнообразни типове примати, демонстрира, че предпоставките за насърчаване на възприятието за комизъм са еволюирали при предците на индивида преди най-малко 13 милиона години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР