Когато здравната система е в криза, отношенията пациент - лекар

...
Когато здравната система е в криза, отношенията пациент - лекар
Коментари Харесай

Проф. Румен Пандев: Пациентът вярва на лекаря, но не и на системата

Когато здравната система е в рецесия, връзките пациент - доктор са в спешна конюнктура, постоянно сред пациента и лекаря се построяват положителни връзки. Пациентът има вяра в лекаря, само че стартира да не има вяра в системата. Това сподели ендокринният хирург проф. Румен Пандев в студиото на “Панорама”.

“Когато една здравна система е в рецесия, тя естествено създава неприятна здравна услуга. Болниците не са предприятия за спагети, те създават здравни услуги. Кризата води до неприятно качество на услугата, неприятното качество на здравната услуга значи повече затруднения, по-висока смъртност”, изясни той.

По думите му здравната услуга би трябвало да е мечтана от болния, да е евтина за обществото и да ефикасна за болничното заведение. Когато системата е в пандемия, обаче, е доста мъчно да се вършат промени.

“Хем би трябвало да поддържаме обществена система, която от една страна се опира на търговски сдружения, въпреки това - има голяма неефективна здравна администрация, имаме хронична липса на дипломиран медицински личен състав и несъответстващо финансиране на здравния артикул. Всичко това води до този резултат”, съобщи той.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР