Когато варите зеленчуци, не изхвърляйте отварата, а я използвайте за

...
Когато варите зеленчуци, не изхвърляйте отварата, а я използвайте за
Коментари Харесай

Съвети за приготвяне на зеленчуци

Когато варите зеленчуци, не изхвърляйте отварата, а я използвайте за приготвянето на разнообразни типове супи и сосове. Хранителните субстанции от зеленчуците минават във водата.

Режете зеленчуците с нож от неръждаема стомана, в случай че не желаете ръцете ви да почернеят. Почиствайте и нарязвайте зеленчуците директно преди термичната обработка.

Пускайте ги във вряща вода, само че ги варете на муден огън. Варете зеленчуците в емайлирани съдове. Това спомага за запазването на витамините в тях.

Избягвайте да разбърквате зеленчуковите ястия, до момента в който ги приготвяте. По-добре е да тръскате понякога тенджерата, като компактно пандизите капака й.

Когато зеленчуците се варят в доста вода, те губят хранителни субстанции. Най-добре е да ги варите в компактно затворена тенджера с малко течност или бульон.

 Картофи

За да се резервира цветът на зеленчуците и да се запазят витамините им, варете ги в леко подсолена вода. Две бучки захар, добавени във водата, в която се варят зеленчуците, вършат усета им по-наситен.

Картофите, сварени, без да са обелени, се почистват елементарно, до момента в който са горещи. Когато вършиме пюре от зеленчуци, намачквайте ги, до момента в който са горещи.

Колкото е по-едър зеленчукът, толкоз по-малко хранителни субстанции губи при варенето. Сварените зеленчуци би трябвало незабавно да се извадят от водата, тъй като другояче губят усета си.

Прясното зеле се вари двадесетина минути, киселото зеле – един час, морковите – петнадесетина минути, нарязаните на кубчета картофи – дванадесет минути, а пресният спанак и пресните домати – шест минути.

Ако желаете картофите да се сварят по-бързо, прибавете във водата една супена лъжица маргарин. За да не се разварят необелените картофи, прибавете повече сол във водата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР