Когато в рамките на един ден има промяна в цената

...
Когато в рамките на един ден има промяна в цената
Коментари Харесай

Не са разумни компенсации при ценови скок, функция от страхове

Когато в границите на един ден има смяна в цената на природния газ, която е функционалност от страхове и функционалност на това, което се случва на пазара в Европа, да се извеждат правила за бъдещи обезщетения, не е най рационалното нещо.

Това разгласи министърът на енергетиката Александър Николов на въпрос, отнасящ се до подпомагането на бизнеса и по-конкретно до на АИКБ, призоваващо за незабавна среща с министър-председателя.

Николов добави и че в Европейската комисия, в работна група " Енергетика ", сега се добавя механизмът, който е обвързван с намаляването на инфлационния напън, провокиран от високия растеж на цените на електрическа енергия.

" Ще бъдат прегледани безусловно всички вероятни ограничения и всички оферти и ще следим цялата система и всички нейни променливи от частта - разноски за произвеждане на електрическа енергия, до частта - доходи в електроенергийната система. И по-късно, при опция, ще бъдат разисквани и всички механизми за подкрепяне на бизнеса " - изясни енергийният министър.

На въпрос какви ограничения ще бъдат подхванати, в случай че към " Лукойл " спре подаването на уралски нефт, Александър Николов отговори, че не мисли, че компанията ще има някакви усложнения, защото и все още има различни снабдители на нефт. Налични са и всички нужни условия за производството на крайни горива. Той бе безапелационен, че към този момент няма никакви индикации за понижено налягане по подаването на природен газ, само че че в положение на война е мъчно да се плануват всички вероятни ходове. Въпреки това от държавното управление неколкократно са посочвали другите възможности и са казвали какво би трябвало да се направи.

А точно: " Удължен е с един месец интервалът, в който може да има подаване от газохранилището в Чирен. Обикновено в отоплителен сезон този интервал завършва на 31 март, само че в тази ситуация той ще бъде продължен до 20 април. Освен това са извършени всевъзможни вероятни диалози с различни снабдители, тъй че при настъпване на риск, да може да се реагира " - увери Александър Николов и предизвести:

" Ако закупим по-скъп природен газ, той непосредствено ще влезе в микса на " Булгаргаз " и непосредствено ще се отрази на цената, която се предлага на регулатора. Това, което не беше направено от никого, е да се съпостави нарасналата цена с 3.5% с всички променливи, които са свързани с цените на входящите запаси - нефт и природен газ.

И до момента в който цените в Европа се покачват с над 30%, в България нарастването е 3.5 % " - акцентира Николов и назова , публикувани на 3 март, безспорни неистини.

От своя страна и министърът на финансите акцентира, че написаните обезщетения за бизнеса са до 31 март и те до този период ще останат в избрания размер. След това новият регулатор, който създава нов пазарен сегмент на енергийната борса, ще дава посредством него за бизнеса електрическа енергия на постоянни цени в продължение на 12-18 месеца.

Ако обаче регулаторът не успее да се оправи в период и има забавяне, тогава дружно с бизнеса ще може да се намерения и за други вероятни решения, уточни Асен Василев.   
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР