Когато в Ломбарди бе регистриран първият случай на коронавирус в

...
Когато в Ломбарди бе регистриран първият случай на коронавирус в
Коментари Харесай

В пандемията Италия вижда надежда да спре изтичането на мозъци

Когато в Ломбарди бе регистриран първият случай на ковид в Италия през февруари предходната година, Паоло Пиаченти не прекарва време в размишления преди да одобри предлагането на своя шеф да работи отдалечено и заменя Милано с родна Сицилия, написа Politico.

" Не може да се отхвърли, че в Милано има по-добри благоприятни условия за развиване в сравнение с в Сицилия ", споделя той. " Но постоянно съм си мечтаел да се върна там, просто до момента нямах такава опция ".

За Пиаченти и хиляди други пандемията се трансформира в тази опция. Според едно проучване от края на предходната година, най-малко 45 хиляди души са се завърнали от богатия Север към централните и южни райони на страната след началото на пандемията. Друг калкулации сочат, че техният брой доближава 100 хиляди

Този феномен не е стеснен единствено до Италия. Гърция също се надява да изкуши жителите си, отпътували в чужбина, да се върнат. Премиерът на Румъния съобщи през май предходната година, че 1,3 млн. румънци са се завърнали вкъщи.

Заради финансовата рецесия от преди десетилетие и последващите ограничения за стягане на коланите, стотици хиляди южноевропейци — най-много млади и добре образовани — се запътиха към по-богатите страни в Европейския съюз в търсене на по-добри благоприятни условия.

Италия загуби 800 хиляди души, което коства на стопанската система към €14 милиарда годишно. В същото време 2 млн. италианци от по-бедните централни и южни райони се реалокираха на север, засилвайки икономическото разделяне вътре в страната.

Пандемията и опцията за отдалечена работа могат да трансформират това. Предизвикателството пред локалните управляващи в южните райони в този момент е да задържат завърналите се. Италия се е опитвала да направи това и преди. В продължение на години Рим и неправителствени организации се опитваха да изкушат младите експерти да се завърнат на юг, предлагайки помощ и данъчни облекчения. Но неналичието на единна политическа тактика за справяне с младежката безработица, рушащата се инфраструктура и дребното благоприятни условия докара до неуспех на напъните.

Този път може да е друго. Работещите се радват на опцията да се завърнат вкъщи — къде от потребност, къде от предпочитание да са още веднъж при околните си — или просто от предпочитание да заменят задръстените градове с по-спокоен живот край морето.

Южните райони виждат в пандемията опция не просто да си върнат изгубените експерти, само че и да привлекат чужденци.

Пол Томпсън, 53-годишен дизайнер от Англия, се радва на опцията да избяга от Brexit и от неприятното време в Лондон, и да се реалокира в Палермо. Той е един от хилядите британци, които напущат Острова и го заменят с южните райони на Европа от март 2020 година насам.

В Гърция, която също загуби към 800 хиляди души сред 2009 и 2015 година, държавното управление се възползва от опцията, с цел да притегли задгранични експерти. През декември Атина утвърди закон, съгласно който чиновниците, които работят отдалечено и се реалокират в страната, ще заплащат с 50% по-малко налог върху прихода си през идващите седем години.

Пиаченти е на мнение, че Италия би трябвало да предприеме сходни ограничения. И има знаци, че Рим мисли в тази посока.

През декември Андреа Джиарицо, народен представител от Движение " 5 звезди ", приготви законопроект, с който окуражава частните компании да предложат непрекъсната опция за отдалечена работа в подмяна на 60% данъчни облекчения.

Експертите предизвестяват, че ще са нужни повече от данъчни облекчения. Мила Спичола, съветник към Министерството на Юга, счита, че е нужна по-добра обществена система, която включва по-добро опазване на здравето, по-малко администрация и други, с цел да могат да бъдат привлечени и арестувани експерти от по-богатите елементи на страната и Европа.

Рим към този момент съобщи, че ще похарчи забележителна част от европейските средства за възобновяване в тази посока. Но обществената система и инфраструктурата не са единствените провокации.

Организираната престъпност в южната част на страната е съществена опасност. И държавното управление занапред би трябвало да подхваща ограничения в тази тенденция.
 Резултатът от бюрокрацията: Как мафията в Италия се готви да източи помощта от Европейски Съюз
Резултатът от бюрокрацията: Как мафията в Италия се готви да източи помощта от Европейски Съюз

Закъсалият бизнес на ботуша не можа да получи заеми от страната. И мафията запълни потребността от капитал
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР